Yazımızda Arduino tabanlı LED matrisin nasıl yapılacağını öğreneceksiniz.  Farklı birkaç tasarımdan biri, Arduinoya taban olan  LED’leri bildirmek için bir ” arkadaş” bilgisayar kullanır.

Ben LED matris üzerinde metin görüntüleyebilmek için  Java kodun yanı sıra  Arduino kodu da kullandım.(yani yaklaşık 7×5 karakterlik metin)
123

 

 

Aklınızda bulunması gereken şeyler:

  • Yazılımla sağlanan metni görüntülemek isterseniz, en fazla 7 satır görüntüleyebilirsiniz.  Teknik olarak bu sınırı 15’e kadar da artırabilirsiniz.
  • Sadece ses değerlerini görüntülemek istiyorsanız (Aşağıdan yukarıya ardışık  LEDleri yakmak istiyorum), teknik olarak 127 satıra kadar kullanabilirsiniz.
  • Ben çeşitli sebeplerden dolayı ses görselleştirme için kod bırakamıyorum.

Malzemelerin resmi

46

Bu proje için, aşağıdaki malzemeler gereklidir:

  • Bir Arduino,  satır ve sütunları istediğiniz gibi kombine edebileceğiniz birçok dijital pime sahiptir. (Örneğin, 7×5 bir LED matris istiyorsanız, arduino üzerinde en az 12 pim gerekir). Ben bir Arduino Mega 2560 kullandım. Mega, sadece 7 şebekeyle 20 tane yapmamı sağlayan  54 dijital I / O pimine sahiptir. (Benim 27 pime ihtiyacım vardı)
  • Arduinonuzu LED matrise bağlamak amacıyla, dişi /erkek teller yararlı olacaktır.
  • Sizin matrisiniz için LED’ler yeterli gelecektir. (Bir 7×5 matrisine 35 LED gerekir). Bu proje için, ben burada olan mavi LED’leri kullandım.
  • Ayrıca yukarıdaki bağlantıda ihtiyacınız olan dirençler gösteriliyor. LED matris içindeki satırlarda birsürü dirence ihtiyacınız olacak.
  • LED’leri monte etmek için ahşap bir tahta.(Bu proje için oldukça ince odunlara ihtiyacınız olacak.  Ahşabın ne kadar kalın ve ne kadar geniş olacağı LEDinizin dışarıda kalan çıkıntısına;  LED’lerin yeri de istediğiniz aralıklara bağlıdır. Ben LED’lerinizin arasında 1 cm boşluk öneriyorum. (Kullandığım metal 5 mm çaplı idi.) Her yanda biraz boşluk bırakmayı unutmayın. (Özellikle matrisin solunda ve sağında )
  • Arduinoya bağlanmak için bir arkadaş bilgisayar .
  • Efekt eklemek için sprey boya.

Ayrıca çeşitli araçlara ihtiyacınız var : Matkap (+ seçilmiş bir matkap ucu ), pense, makas (veya tel kesici ) ve havya (lehim ile)

Adım 2 : Kartı  Kesme / Delme

7

(Yukarıdaki resim prototip kartın son hali değildir. Diğer LED desenlerine ilham kaynağı olarak kullanabilirsiniz)
Gereken ilk şey LED’lerin monte edileceği kartı inşa etmektir.  Burada LED kartını nasıl yapılandırabileceğinizle ilgili birkaç seçeneğiniz var.  LED kartını klasik biçimde tasarlayabilirsiniz, ızgara LED matris veya dairesel LED deseni yaparak daha ilginç bir tasarım yapabilirsiniz.
Ayrıca bu adımda LED’lerinizin aralığını da hesaba katmak zorundasınız. Ben (çapı 5 mm olan) tüm LED  merkezlerinin birbiriyle 1 cm aralıkla sıkışık yerleştirilmesini öneriyorum. (ama çok sıkı olmamalı yoksa çalışmanız zorlaşır)

Kullanmanız gereken matkap ucu boyutu LED’lerin büyüklüğüne bağlıdır.  LED’lere tam uyabilmelidir,  bu yüzden ben 5 mm özel matkap ucu satın aldım. Eğer kartı sprey boyayla boyayacaksanız, delikleri biraz daha küçük hale getirecektir , bunu göz önünde bulundurmalısınız.
Adım 3: Kartı Spreyle Boyama

8

Eğer kartın belli bir renk olmasını istiyorsanız, o zaman şimdi bunu yapmanın tam sırası.  LED’leri eklemeden önce, tahtanızı spreyle boyamalısınız. (Boyama zorunluluğunuz yok ancak sonrasında  LED’leri yerleştireceksiniz, LED’lerin boyanmasını istemezsiniz )
Ben kendi tahtam için tercihen siyahı seçtim, elimdeki siyah sprey boyayla elde boyadım, üzerinde mavi LEDlerle güzel görüneceğini düşündüm.

Adım 4: LED ‘leri Lehimleme

9

10    11

Bir sonraki adımi LED ‘lerin lehimlenmesi . Ben kablo – LED  bağlantısını bir şema ile  sağladım . (Satır ve sütunu kesinlikle çapraz yapamazsınız . Taşıdıktan sonra diyagramı değiştiremedim)
Not: Yaptığım açıklamalarda  genellikle  LED’lerin bacaklarına “pimleri” demeyi tercih ettim .

Onları lehimlemenin en iyi yolu,  bunu sütun sütun yapmaktır. Ben birkaç adımda düzeni değiştirdim.

1) LED’leri sütuna yerleştirin. Tüm LED’lerin aynı pozitif / negatif yönde olduğundan emin olun . Pozitif solda, negatif sağda yerleşmiş olabilir.
2)Sütun pimlerini (LED’lerin sağ “bacağını”) alın ve hepsini bükün ama alt pim aşağıya (yere doğru) olacaktır bu nedenle onlar kartla düzleşir.
3) En düşük pim için , pimi aşağıya doğru, ancak diğer sütun pimlerini ters yönde eğin.(yerden yukarı doğru)
4) Ardından,en alttaki pimler arasındaki en düşük pimi yarım yukarıya doğru bükün.  Bu, Arduino pimlerini kolayca sütunlara takmanıza kolaylık sağlayacaktır.

5) Sonra, pimleri satırın tabanına tutturmak için pense kullanın, yani satır pimlerini yatay olarak aşağıya eğebilirsiniz .  Tümünü aşağı bükmeyin (Yani satır pimleri sütun pimlerine değmemeli )

6) Birkaç makas (veya tel kesici) kullanın , LED’lerin bacaklarını düzgünce şekillendirin;  çok çıkıntılı, çok aşağı ya da çok sola olmamalı.
7) Bir önceki sütunun pimlerine, satır pimlerini lehimleyin.  Ardından LED’lerin sütun pimlerini, bir sonraki en düşük sütun pimlerine lehimleyin. Satır pimleri ve sütun pimlerinin hiçbir zaman birbirine değmeyeceğinden emin olun.

Electronics Project Diagram.pdf

Adım 5 : LEDlerin Arduinoya Bağlanması

12

13 14

İlk adım resimde gösterildiği gibi, satır dirençlerini soldaki LED’lerin satır pimleri üzerine lehimlemek olacaktır.  Ben etrafa yayılan pimleri düzgünce organize etmek için bir konektör kullandım.  Eğer böyle bir konektör yoksa, sol bacak dirençlerini en düşük sütun pimlerine benzer şekilde bükebilirsiniz.

Ardından, dişi/ erkek kabloları Arduino satırlarına bağlamak için devre tahtası kullanın. Erkek tarafı, LED kartına pimleri yatay dışarı doğru yapıştırarak bağlayın. Arduinoda hangi pimleri kullandığınız önemli değildir. Hem analog hem dijital çalışır, ama hangi pimler nereye takılıdır bilemeyiz.
Bu noktada eğer yapabilirseniz, LED kartın altına ahşap yapıştırıcı veya seçtiğiniz başka bir tutkalı kullanarak taban ekleyebilirsiniz.
Adım 6: Kod
Buraya kadar kartın fiziksel montajı mükemmel biçimde  yapıldı , şimdi kodlama yapalım. Ben Arduino ‘ya bilgisayardan gönderilen LED değerlerini almak ve görüntülemek için bazı Arduino kodları yazdım ( Aynı anda birden fazla LED’in ışık vermesi için kullanılan tekniğin adı çoklamadır (multiplexing)). Arduino kodu da projenin içinde.
Ayrıca Arduino üzerinde metin görüntüleyen basit programlar yazmanız için bazı Java kodları yazdım ve ekledim. Örnek java programı dosya şeklinde şu anda görüntülenecektir. Java kodunu nasıl çalıştıracağınızla ilgili talimatlar için ekteki zip dosyası içinde README.txt dosyasını gözden geçirin.

Satır, sütun, ve giriş pimlerinin doğru numaralarını kullanmak için arduino kodu ayarlamanız gerekir. #define ROWS ve #define COLUMNS sıralarını sizin satır ve sütun sayılarınızla değiştirin. rowPins ve columnPins komutlarını kullandığınız giriş pimleriyle değiştirin.
Daha gelişmiş bir kodlama için, Arduido “API” ‘nin nasıl çalıştığını anlatan kısa bir açıklama vereceğim.

Arduinonun aldığı her bayt bir gruptur (yani sütundur) . Soldaki gruplar bir tane üzerinden kaydırılır. Eğer bir anda tüm LED matris üzerine yazmak istiyorsanız, yalnızca sütun değerlerini, tüm LED matris üzerine yazılana kadar yazmaya devam edin.
Sütun değerlerini belirleyen iki yol vardır:
İlki, aydınlatmak için (alttan) LED’lerin sayısını belirtmektir. (örn. 1 (0x01) yazılır) En alt LED yanacaktır. 2 (0x02) yazıldığında alttaki 2 LED yanacaktır. 3 …. yazıldığında en alt üç yanacak ve benzer şekilde yazılmış olacak.
En soldaki bit bir (değere 128 ekleyin) ikinci modudur. Bu işaretler Arduino kodunda farklı değerler olarak yorumlanır. Bu modda, her bir bit farklı bir ışığı temsil eder, en sağdaki bit en alt LED’in açık olup olmadığını temsil eder. Örneğin, bayt 0b10000101 olduğunda alttan birinci ve üçüncü LEDler yanacaktır.

matrix-code

 

İlgili Videolar :


1 Yorum

  1. java kodunu apache-ant ile nasıl compile edicez.aşağıdaki hatayı alıyorum compile sırasında
    [javac] Note: /home/21CM/Downloads/src/matrix/test/Test.java uses or overrides a deprecated API.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz