Arduino’yu kullanmak için birden fazla neden bulunmaktadır. Öğrenciler ve teorik bilgilerini gerçek hayata döndürmek isteyen kişiler eğitim amaçlı, düşündüğünü hızlı bir şekilde istedikleri devrenin prototipini üretip test yapmak isteyenler, çeşitli devreleri hızlı kurup, denemek isteyenler ve sürekli olarak çalışacak devreleri kurmak isteyen kişiler genellikle bu nedenlerden dolayı Arduino kullanmak isterler. Ancak Arduino programlamadan önce hangi Arduino kartın hangi özelliklerinin olduğunu bilmek size hem performans, hem kolaylık hem de maliyet açısından büyük verim sunar. Bu nedenle burada bütün Arduino kartlarının detaylı özelliklerini avantajları ve dezavantajları bakımından inceleyeceğiz.

Arduino Uno

Şüphesiz ki Arduino kartları arasında hem klon hem de orijinal olarak en çok satılan modelidir. Bu elbette ki şans değildir. Çünkü Arduino Uno’nun diğer Arduino kartlarından belirgin farkları bulunmaktadır. Bu farklardan bahsetmeden önce kartın genel özelliklerinden bahsetmek gereklidir.ARDUINO_R3

Arduino Uno 8 bitlik bir mikrodenetleyiciye sahip, 16 MHz frekanslık bir kristal ile çalışma frekanslı belirlenmiş yani ortalama bir hızda olan Atmega328P-Pu MCU bulunmaktadır. Atmega328p-Pu mikrodenetleyicisi 28 pine sahip olup, 6 analog ve 14 dijital pine sahiptir. 32 KB programlanabilir hafıza alanı, 2 KB SRAM ve 1 KB Eeprom alanı bulunmaktadır. Bu özellikler bakıldığı zaman diğer Arduino kartlarından pek bir farkı görülememektedir. Arduino Uno’un en büyük farkı mikrodenetleyicisinin DIP olmasıdır yani diğer bir söylem ile çıkartılabilir olmasıdır. Bu iki avantaj sağlamaktadır, Arduino’yu eğitim amaçlı kullanan kişiler, Arduino bootloaderını hem kullanmak hem de Arduino kartlarından kurtulmak istiyorsa ilk deneyecekleri uygulama Arduino Uno üzerinde ki atmega328p-Pu’yu sökerek devre kurmak olmasıdır. İkinci avantajı ise genellikle ilk kullanan kişiler bir şekilde atme328p-pu mikrodenetleyicisini yakmaktadır. Böyle durumlarda yeni bir Arduino Uno almak yerine içinde bootloader’ı bulunan bir atmega328p-pu alarak sadece 2 dolar gibi bir ücretle sorunu gidermiş olur. Bu avantajlarından dolayı da Arduino Uno en çok satılan Arduino kartıdır.

Arduino Mega

[sociallocker id=”10094″]Arduino ile proje yapan neredeyse herkesin sahip olduğu, hali hazırda 8 bitlik mikrodenetleyici bulunan Arduino kartların en gelişmişidir. Yüksek programlanabilir alanı, gerek analog gerekse de dijital pin sayısının çokluğu vearduino mega yüksek Eeprom hafızası nedeniyle tercih edilmektedir.

Arduino Mega üzerinde Atmega2560 mcu bulunmaktadır. 6 adet interrupt pini, 54 dijital pini –ki 15 tanesi PWM özelliklidir- ve 16 analog pini bulunmaktadır. 256 KB gibi çok büyük bir programlama hafızasına sahip olan Arduino Mega 16 MHz frekansta çalışmaktadır ve 4 KB Eeprom hafızasına sahiptir.

Arduino Mega çok pinin kullanılacağı projelerde kolaylıkla kullanılabilir, hafıza alanına bakarak on bin satırı aşkın kodu da kolayca çalıştırabilecek hafıza alanına sahip olan Arduino Mega bu özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Ancak 16 MHz uzun kodlarda ve hassasiyet isteyen projelerde yavaş kalmaktadır. Bu nedenle uzun koda sahip olan projeleri Arduino Mega da yapacaksanız interrupt pinlerini daha etkin kullanmalısınız.[/sociallocker]

MCU: Mikrodenetleyici

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz