[wpfp-link] 

       Atomun yapısı hakkında bir dizi soru soracağız. Cevaplara düzeltme veya ekleme yapmak için yorum kısmını kullanabilirsiniz.

Soru 1:

Aşağıdaki şekilde bir atomun yapısı gösterilmiştir. Atom fiziksel veya kimyasal yollarka en küçük parçalarına ayrılabilir.

 

Atomun içinde parçacıklar bulunmaktadır. Şekilde de bunlar gösterilmiştir. Bu parçacıkların konumuna ve biçimine bakarak onları tanımlayınız.

Cevap:

 

Atomun merkezinde protonlar ve nötronlar bulunur. Nötronlar elektriksel olarak nötr (yüksüz) durumdadırlar. Protonlar ise pozitif elektrik yüküyle yüklüdürler. Elektronlar çekirdeğin dışında bulunurlar ve negatif olarak yüklüdürler.

Soru 2:

Atomların parçacıklarını biliyoruz. Ama bu parçacıklar atomda neyi etkiliyorlar? Örneğin;

Atomun kimyasal yapısını belirleyen nedir?
Atomun kütlesini belirleyen nedir?
Elektrik yükü ne ile alakalıdır?
Atomun radyoaktif olup olmaması ne ile alakalıdır?
Cevap:
Atomun kimyasal yapısını belirleyen parçacık protondur.
Atomun kütlesi nötron ve protonla alakalıdır. Elektron çok az etkilidir.
Atomun elektrik yükü elektron ve protonla ilgilidir. 
Atomun radyoaktifliğini belirkeyen parçacık nötrondur. 

 

 

Soru 3:

Elektron kelimesi yunanca kehribardan gelir. Atom parçacığı olan elektronun naıl bu kelimeden geldiğini açıklayınız.

Cevap:
Kehribarı elbiseye sürttüğümüzde her iki cisimde de statik elektrik meydana gelir. Yunanlılar bu elektriklenmeyi elbiseyle kehribar arasında bir çeşit akış olduğu şeklinde düşünmüşlerdir.

 

 

Soru 4 :

Bir atomun elektriksel yapısını değiştirmek kimyasal yapısını değiştirmekten daha kolaydır. Atom parçacıklarının yapısını da düşünürek bu durumu açıklayınız.
Cevap:
Atomların elektron sayısını artırmak ve azaltmak, protonlara göre çok kolaydır. Çünkü protonlar çekirdekte kuvvetli
bağlarla birbirine bağlıdırlar.

 

Soru 5:

Atomlar çok küçük olduklarından dolayı fizikçiler ve kimyacılar tarafından tanımlanırken mol (mole) kavramı kullanılır. Örneğin 1 mol demir atomunun ağırlığı 56 gr dır. Buna göre 56 gr demirde kaç adet atom vardır?
Cevap:
56 gr demir atomunda  6.022 ×1023 tane atom vardır. Bu sayı atomun ne kadar küçük olduğunu bize gösteriyor.

Soru 6:

Elektrikle uğraşan birçok kişinin bildiği bir paradoks vardır. Protonlar çekirdekte birbirlerine sıkı sıkı bağlıdırlar. Bu bağlılık fizikçilere göre bir paradoskdur. Sizce neden bu durum paradoks olarak adlandırılır?
Cevap:
Protonlar pozitif yükle yüklü parçacıklardır. Elektrik yüklerinde aynı yüklerin birbirini ittiğini biliyoruz. Burada paradoks nasıl olur da aynı yüklü olan protonlar böylesine birbirini çekmektedir. Birbirine sıkı sıkı bağlıdır. Dağılıp gitmeleri gerekirdi.
Not: Bir yaratıcının varlığına delil olarak bu durum gösterilebilir. Normal şartlarda maddenin dağılması gerekirdi.  Protonlar maddenin esas kütlesini oluştururlar. Bir arada kalmasalardı gerçek cisimler de olamazdı.
Not: Kaynak göstermeden başka bir sitede yayınlamayınız. www.elektronikhobi.net

2 YORUMLAR

  1. 7 yıl sonra tekrar konuya baktım ama son paragrafı beğenmedim. Yaratıcı bir varlığın olduğuna kanıt olarak gösterilemez. Nereden baktığınıza göre değişen bir cevabı var bunun. Neden böyledir? Çünkü öyle olmasaydı madde oluşmazdı. Baştan başarısız olurdu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz