İlk önce iletim hatları hakkında bira bilgi edinmeniz için şu yazımı okumanızı tavsiye ederim;

http://elektronikhobi.net/iletim-hatlari/

Bir aralar çanak anten ile internet anteni yapımı üzerinde baya bir kafa patlatmıştım. Sonunda yapmayı başarmıştım.Deneyimlerimle ilgili bir kaç bilgiyi paylaşmak istedim.  Daha uzak mesafelerden internet ağlarına girebilmek için çok farklı çeşit antenler yapılabiliyor.  Çanak anten, genelde yönlendirilmiş bir alanda daha uzak mesafelerdeki elektromanyetik dalgaları alabilmek için dizayn edilmiştir. Peki bu anteni internet anteni yapımında kullanamaz mıyız? Kullanabiliriz. Böyle birşey düşünüp araştırmaya başladığımda gördüm ki gavurlar yapmışlar bile. Ben de yabancı bir sitede görmüştüm.

http://www.engadget.com/2005/11/15/how-to-build-a-wifi-biquad-dish-antenna/

Şimdi burada dikkat edilmesi gereken bir kaç husus var. Öncellikle yaptığınız ve çanak anteninizin odak noktasına yerleştireceğiniz el yapımı biquad anteninizin karakteristik empedansı ile bilgisayara bağlantıda kullandığınız transmisyon hattınızın karakteristik empedansının eşit olması gerekiyor. Eşit olmadığı taktirde elde ettiğiniz verim çok düşük olacaktır.  Ayrıca internet için kullanılan frekansa uygun boyutlarda bir biquad anten yapmanız lazım.  Bu yüzden yaptığınız biquad antenin boyutsal hesaplarına dikkat etmeniz gerekiyor.  Bunun için yine gavurların yaptığı bir hesaplayıcı buldum. 

Biuad anten hesaplayıcı

http://www.changpuak.ch/electronics/bi_quad_antenna_designer.php

Dediğim gibi çanak antenin merkezine koyacağınız biquad antenin boyutları önemli çünkü hem karaktristik empedans konusunda etkili hem de data alış verişinde kullanılan frekansa uyumlu olabilmesi konusunda önemli.  Aslında çanak anten olmadan da bir biquad anten kapsama alanını arttırmak için kullanılabilir.

Biquad anten şöyle bir şey olacak.  İki kısımdan oluşuyor.  Birincisi reflektör kısmıdır. Gördüğünüz düz bir bakır levhadan oluşuyor.  İkincisi ise yansıyan dalgaları geri kazanabilmek için yapılmış biquad yani iki birleşik kare şeklindeki kablodan oluşuyor. Karelerin birleştiği iki noktanın bir tanesini reflektör görevi gören bakır levhaya temas edecek  ve transmisyon hattının dış iletken silindirine temas edecek şekilde lehimliyorsunuz .  Diğer ucunu ise direk  reklektör kısmına temas etmeyecek bir şekilde kullanacağımız transminyon hattının iç silindirine lehimlemeniz gerekiyor. Aynen şöyle;

bir diğer yapım çeşidi;

Şimdi elde ettiğiniz bi quad anten yaklaşık olarak 50 ohmluk bir karakteristik empedansa sahip oldu.  Bu yüzden kullanacağınız transmisyon hattınızın 50 ohm olması gerekiyor.  Bunun için RG-58 U ismindeki transmisyon hattını kullanmalısınız.

rg 58 u

Bu hat 50 ohmluk karakteristik empedansa sahip bir hattır.  Televizyonlar için kullanılan transmisyon hattı 75 ohmluk empedasa sahip olduğu için bildiğiniz uydu kabloları işinizi görmez. Daha doğrusu görür ancak verim çok düşük olur.

Yaptığınız biquad anteninizi çanak anteninizin odak noktasına yerleştiriyorsunuz ve  yukarıda da söylediğim gibi transmisyon hattınızı biquad anteninize bağlıyorsunuz.  Ve son olarak bu transmisyon hattını bilgisayara bağlama kısmı kaldı.  Bunun için de bir tane usb wireless adaptör almanız gerekiyor.  Atıyorum şöyle bir şey;

Şimdi yaptığınız anteninizden gelen transmisyon hattınızı usb adaptörünüzün anten girişine bağlıyorsunuz ve projeniz tamamlanmış oluyor.

Verimi arttırmak için daha başka yöntemler de kullanabilmeniz mümkün.  Mesela çanak anteninizi iletkenlik katsayısı daha iletken bir malzeme ile kaplarsanız elektromanyetik dalgaların yansımasını arttırdığınızdan daha iyi verim almanız mümkün olacaktır. Yahut,  interneti aldığınız anteni de yönlendirerek verim elde etmeniz mümkün olacaktır. Bunun için İnternetinizi aldığınız antenin yanına interneti aldığınız tarafa doğru yansıtacak şekilde bir iletken ya da iletkenlik katsayısı yüksek bir şey koyulabilir.  Mesela ;

Kolay Gelsin…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz