Coulomb Yasası

  • Aralarında r uzaklığı bulunan q1 ve q2 yükleri arasındaki elektriksel

Kuvvet

şeklindedir. Burada  ε0= 8.85 10-12  havanın permitivite katsayısıdır.

  • Ayrıştırılabilen en küçük negatif yük elektron yükü,
  • qe= -1.6 10-19 C,

en küçük pozitif yük ise proton yüküdür

  • qp= 1.6 10-19 C.
  • Zıt yükler birleştiğinde birbirini nötralize eder. Böylece daha büyük bir

parçacığın net yükü pozitif ve negatif yükler arasındaki farka eşittir.

 

 

Elektrik yüklerinin bir yerde bulunması ve devinimi (hareketi) statik elektrik ve güç elektriği (dinamik) kavramlarını oluşturur.

Statik elektrik , elektrik yüklerinden birini (negatif yada pozitif)  cisimler üstünde bulunması durumudur. Basit bir statik elektrik oluşturma olayı aşağıda şeklini gördüğünüz cam çubuğun ipek kumaşa sürterek cam çubukta negatif yük biriktirilmesini sağladığımız olaydır.

 

Başka bir deyişle  , Statik (Dural) elektrik, elektrostatik, fiziğin, dural yani değişmeyen elektrik alanlarının yüklü nesnelere olan etkilerini inceleyen dalıdır.Ayrıca yüklü cisimlerin diğer yüklerle ilişkilerini inceler. Dikkat edilmesi gereken , statik elektrikte elektrik yüklerini bir cisim üzerinde bulunması durumudur.

Dinamik elektrik ise  , elektrik yüklerinin bir arada bulunması ile oluşan elektrik alan kuvvetlerini ve yüklerin hareketiyle oluşan elektrik akımını ve akımın magnetik , ısı ve ışık  gibi etkilerini inceleyen dalı olarak tanımlanabilir. Kısaca belirtmek gerekirse dinamik elektrik , elektrik yüklerinin hareketini ve bu hareketlilik sonucunda oluşan etkileri incelemektedir.

Gerilim

İki konum arasındaki elektriksel gerilim farkı, artı yüklü bir noktasal yükü bu iki konum arasında ilerletmek için (elektriksel güce karşı) üretilen iş olarak tanımlanır. Bu iki konumdan biri sıfır gerilim noktası olarak düşünüldüğü takdirde, çevresindeki her hangi bir konumun gerilimi, noktasal bir yükün oraya ulaşması için gereken iş olarak tanımlanabilir. Tek yüklerin geriliminin hesaplanabilmesi için, ikinci konumun sonsuzda yer aldığı varsayılır. Elektriksel gerilimin ölçüm birimi volt’tur (1 volt = 1 joule/coulomb).

 

Bu kavram, sıcaklığa benzetilebilir. Uzayın her hangi bir konumu için bir sıcaklık değeri söz konusudur, ve iki konum arasındaki fark ısının hangi yön ve miktarda değiştiğini gösterir. Benzer biçimde, uzayın her konumu elektriksel gerilim değerine sahiptir, ve iki konum arasındaki gerilim farkı, bu kavramın arkasındaki gücün yön ve şiddetini gösterir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz