Okullar 28 Eylülde açılıyor. Okulların açılmasına sayılı günler kala, velileri ve öğrencileri kayıt heyecanı sarmış durumda. Birçok veli ve öğrenci, okullarda bilgilenmeye çalışıyorlar ama okul idarecilerinin zaman kısıtlılığından dolayı, bölüm seçiminde yeterince bilgilenemiyorlar.

Ülkemizde 52 adet meslek alanı var. Bu alanlar hakkında bilgi için şu linke tıklayınız:  Alan tanıtım

Neden Mesleki Eğitim?

1- Eskiden meslek liselerine, üniversiteye giriş sınavlarında, bazı engeller konuluyor ve kendi alanları dışında bir alanı tercih etmeleri engelleniyordu. Birkaç yıl önce bu engel kalktı. Meslek Lisesi öğrencileri, alanı ne olursa olsun, Üniversite tercihlerinde istedikleri bölümleri yazabiliyorlar.

2- Meslek; çocuğun elinde altın bir bileziktir. İleride başka alanlara geçse dahi, fazladan bir mesleği, bilgisi olacaktır.

3- İşyeri açma belgesi ile, kolayca kendi alanında iş yeri açabilir.

4- Sınavsız geçiş ile, kendi alanında , belirlenen bölümlere doğrudan sınavsız geçiş yapabilir.

5- Anadolu Meslek Lisesi programlarında, 12. sınıfta , haftada 3 gün, işletmelerde staj yapar ve asgari ücretin %30 unu kazanır. İş tecrübesi olur.

6- KPSS sınavında lise mezunu olarak , birçok kuruma girebilir. Düz lise mezunları 95 ile açıkta kalırken, o 75 ile iyi bir kuruma atanacaktır. (Örn: MKE..) Maaşı da öğretmen maaşından fazladır 🙁

7- Bence en önemli sebeplerden bir tanesi: Bu ülkenin mesleki eğitime gerçekten ihtiyacı var. Kalifiye elemana gerçekten çok ihtiyacımız var. İyi yetişmiş bir teknik eleman, çoğu üniversite mezunundan daha değerli artık.

 

 

Bunlara karşın dezavantajlarını da yazayım:

 

1- Sınıf arkadaşlarının pofili genelde zayıf olur.  Bu bazen avantajdır da.. Az bir gayretle sınıf birincisi hatta okul birincisi olarak, üniversite sınavlarında iyi bir avantaj yakalayabilir.

2- Haftada 45 saat derse hazır olmalı. Ama, atölye dersleri keyifli geçer. Haftada 10-24 saat arası Atölye dersleri olur.

 

Elektrik Elektronik Teknolojisi

 

Bu yazımda, Mesleki ve Teknik Liselerinin Elektrik Elektronik bölümleri hakkında bilgi vermeye çalışacağım.  11 yıllık Elektrik Öğretmenliği ve 2 yıllık da Elektrik Elektronik mühendisliği tecrübesiyle, elimden geldiğince ayrıntılı bir yazı hazırlamaya çalışacağım.

Hangi okullarda, hangi bölümlerin olduğuna dair bilgiler için şu linke tıklayınız: http://mtegm.meb.gov.tr/TR/okullar.asp

Eskiden 2 bölüm vardı. Elektrik Bölümü ve Elektronik Bölümü. Birkaç sene önce bu 2 bölüm birleşerek, Elektrik Elektronik Teknolojisi oldular.  Neredeyse tüm meslek liselerinde olan bu bölüm, ülkemizin en yaygın bölümlerinden bir tanesi. Elektrik- elektronik cihazların yaygınlaşması bölüme olan ihtiyacı her geçen gün artırıyor. Teknolojideki gelişmeler ise her alanda olduğu gibi, özellikle bu alanda, kendini yenileme ihtiyacı doğuruyor.

2005 yılında bu amaca uygun olarak mesleki eğitimde -Almanya’dan alınan- modüler sisteme geçildi. Bütün bölümler kendi içinde alt dallara ayrıldı.

Elektrik Elektronik Teknolojisine ait alt dallar ise şu şekilde:

 

ELEKTRİK- ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ Bobinaj
Büro Makinaları Teknik Servisi
Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü
Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi
Elektromekanik Taşıyıcılar Bakım  Onarım
Endüstriyel Bakım Onarım
Görüntü ve Ses Sistemleri
Güvenlik Sistemleri
Haberleşme Sistemleri
Yüksek Gerilim Sistemleri

 

Tüm okullarda bu alanların tamamı olmaz. Öğretmen sayısı, öğrenci sayısı, malzemenin niteliği, bulunulan yerin ihtiyacı gibi çeşitli etkenler, bu alanların seçiminde etkili olur.  Öğrenciler, 9. sınıfta ortak dersleri alırlar. 10. sınıfa geçince alan seçerler. Bizim ele aldığımız, Elektrik elektronik teknolojisi alanıdır. 10. sınıftaki dersler tüm alanda ortaktır:

 

Elektrik Elektronik Esasları 3 saat

Elektrik Elektronik Ölçme  9 saat

Teknik ve Mesleki Resim  2 saat

 

Öğrenci, 11 sınıfa geçerken ise; yukarıda listelediğim dallardan birini seçer. Ama önceden de dediğim gibi, okulda bazen bu dallardan 1 tanesi bile olabilir. O zaman zorunlu olarak o dala gider veya okulunu değiştirme yoluna gider.  Genel olarak, büyük ve kalabalık okullarda, bu dallardan 3-5 tanesi olur. Öğrencinin seçimi ise, not sırasına göre dikkate alınır.

 

Öğrenci hangi daldan mezun olursa olsun, aynı diplomayı alır: Elektrik Elektronik Teknolojisi diploması… Bu alana ait her işte çalışabilir.Ek olarak  iş yeri açma belgesi alır.

 

k_18143258_yeriama2

 

 

Elektrik Elektronik Teknolojisi, yaygın bilindiği gibi, al eline kabloyu, tesisat yap mesleği değildir. Elimizdeki cep telefonunu tasarlayan, fabrikaları tasarlayan, makinaları programlayan, enerji üreten, PLC programlayan, mikrodenetleyici programlayan, proje çizen, sistem tasarlayan, şantiye hesabı yapan, kompanzasyon sistemleri yapan, ses sistemleri, ışıklandırma, güvenlik sistemleri  vs.. birçok işi yapan elemanlar, bu bölümden yetişmektedir. Bu karakteriyle; sürekli değişen ve kendini yenileyen, yeniliklere açık, fırsatlar yaratan bir bölümdür.

Elektrik Elektronik Teknolojisi öğrencileri, Mesleki Teknik Liselerin en gözde bölümlerinin başında gelir. Diğer bölümlere göre, daha yüksek puanlı öğrenci kabul eder.

 

 

Öğrencilerime tavsiyeler:

Elektrik Elektronik Teknolojisi alanını seçmiş olan öğrencilere birkaç tavsiyem var:

 

1-  Derslerinizi ciddiye alarak, öğrenmeye çalışın. Öğrendiklerinizi uygulamalarla pekiştirin.

2- Yeni fikirler, yeni icatlar peşinde olun. Hayal gücünüz geniş olsun.  Sınırsız imkanları olan bir meslek seçtiniz. Edison’un, Tesla’nın mesleğini seçtiniz.

3- Orta seviyede olsa İngilizce öğrenin. Bizim alanda hazırlanmış kaynakların tamamına yakını ingilizce. Yeni teknolojiyi takip edebilmenizin tek yolu bu.

4- Matematiği sevin. Ona düşman olmayın. Elektrik elektronik demek matematik demektir. Aynı zamanda Fiziğin bir alt alanıdır. Matematik kendiyle uğraşana, her kolaylığı gösterir.

5- Kolay hedefler seçmeyin.  Asgari ücret olsa yeter deyip geçmeyin. Gözünüz yükseklerde olsun.

6-  İnternette bu alandaki siteleri takip edin. Bizim sitemiz (www.elektronikhobi.net) başta olmak üzere;

donanımhaber elektronik kategorisini, kontrol kalemi forum sitesini, 320volt bloğunu, elektrikport sitesini, arduino ile ilgili siteleri takip edebilirsiniz. Facebookta Elektrik Elektronik Teknolojisi ile ilgili gruplara katılabilirsiniz.

 

 

Konu ile ilgili sorularınızı, sitemizin yorum kısmından sorabilirsiniz.

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz