Ana Sayfa Elektronik Öğrenin Genel Bilgiler Elektroniğe başlangıç rehberi

Elektroniğe başlangıç rehberi

0
1295

Elektroniğe başlayanlar için rehber olabilecek bir konu hazırlama ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.  Elektronik öğrenecek olsanız hangi adımları takip edersiniz? Sitemizde 4 yıldır yüzlerce konu yayınlandı. Bu konulardan maksimum nasıl yararlanabilirsiniz? Bu amaca hizmet eden bir konu yayınlamak gerekliydi.

 

1-  Öncelikle sitemizden maksimum yararı sağlamak için bazı malzemelere ihtiyacınız var. Bunlar;

 

Breadboard, deneme bordu olarak da  bilinir.  8-10 TL arasında satılıyor. Breadboard’ın kullanımı için bakınız: Breadboard kullanımı

Breadboard kablosu, olmazsa olmaz değildir. Bunun yerine zil teli de kullanabilirsiniz. Ama şiddetle tavsiye edilir.   5-6 TL ye satılıyor. 100 lük paketler var.

Devreye uygun elektronik malzeme,  Her devrede gerekli malzemeler değişse de aslında bazı malzemeler standart olarak devrelerin %90’ında var.  Örneğin; 8-10 tane NPN tipi genel amaçlı bir transistör(BC 547 vs..), daha güçlü bir transistör (BD140 vs..),  3-4 tane PNP karşılıkları alınabilir. Alın çekmecenizde dursun. Çok ucuzlar. 1k, 10k potansiyometre, çeşitli değerlerde dirençler, (10,100,330,470,1k,2k2,10k,22k,33k,100k,1M vs..) Buton, 1N4001 diyot, kutuplu, kutupsuz kondansatör, bobin vs..  Çalıştırılacak malzeme için led, küçük dc motor (eski oyuncaklarınızda var.), step motor, servo motor da ileride lazım olabilecekler arasında. Basit sensörleri de devrelerinizde sıklıkla kullanırsınız. PTC,NTC,LDR vs..  (Bu malzemeleri bozuk devrelerde bulabileceğiniz gibi satın da alabilirsiniz.)

Pil, güç kaynağı, Devrelerimiz genellikle DC (doğru akım) ile çalışırlar. O yüzden 9V luk pil veya güç kaynağı gerekecektir.

 

 

2- Basit bir uygulama ile bir başlangıç yapalım.  😀 

 

Ledle kablo kopukluğu anlama devresi: (Konu:http://elektronikhobi.net/basit-ve-kullanisli-led-devreleri-yzilacak/)

 

Bu devre A_B uçları arasına bağlanan bir kablonun bozuk olup olmadığını anlamamıza yarar. Eğer led yanarsa kablo sağlam demektir. Bu devre en basit led devresidir. Aynı zamanda bir ledin çalıştırılması için gereken bağlantı şeklini de görüyorsunuz.  Eğer LED doğrudan pile bağlansaydı, 12V lede zarar verirdi. Bu yüzden R1 öndirenci kullanılıyor.

 

Bu devreyi çalıştırdıysanız, bir de direncin yanına seri bir potansiyometre bağlamayı deneyin. Ledin parlaklığını değiştirebildiğinizi göreceksiniz. Bknz: Potansiyometre kullanımı

Multimetreniz varsa ledden geçen akımı ve ledin üzerine düşen gerilimi ölçün.  Bknz: Dirençten geçen akımın ölçümü Bknz: Multimetre nasıl kullanılır?

Akım – Gerilim -Direnç arasındaki ilişkiyi anlamak için şu konuyu inceleyebilirsiniz: Watt, ohm, amper ve volt arasında nasıl bir ilişki var?

 

Yapılabilecek diğer devreler:

 

Basit transistör devreleri -1

Basit transistör devreleri -2

Karanlıkta Yanan LED veya Ses

10 Ledli Vu Metre

 

gibi birçok uygulama yapabilirsiniz artık. Bu devrelerin tamamı için, Bknz: Elektronik devre şemaları

 

 

3- Mikrodenetleyicilere geçiş

 

İlk 2 adımı tamamlayıp, kendinizi analog devreler konusunda yeterli hissettiyseniz, Mikrodenetleyicilere yavaş bir geçiş sizin için iyi olabilir.

pic
pic

Analog devreler ile (kondansatör, transistör vs..) yapabildiğiniz çok karmaşık uygulamaları mikrodenetleyiciler sayesinde daha basit bir devre ile yapabiliyoruz. En çok kullanılan mikrodenetleyiciler; Atmega ve PIC mikrodenetleyicidir. Programlama dili olarak çok fazla seçenek var. Bana göre CCS C ve JAL biraz daha kolay gibi.. İnternette ve sitemizde bu diller hakkında bilgiler bulabilirsiniz. Ama daha iyi bir deneyim için kitap tavsiye ediyorum.

Sitemizde hazır kodlar bulabileceğiniz birçok uygulama mevcut. Ben kendi yapmış olduğum şu uygulamayı tavsiye ediyorum:

8 kanallı Pwm led efekt devresi

Ben bu uygulamayı defalarca yaptım. Öğrencilerime de yaptırdım.

 

4- Gömülü sistemlere geçiş

 

arduino internet bağlantı

 

Pic devrelerinde kullanılması zorunlu olan birçok malzeme gömülü sistemlerde hazır olarak geliyor. Sizin yapmanız gereken tek şey, program yazmak ve giriş- çıkış elemanlarını bağlamak. Yukarıdaki resimde Arduino görüyorsunuz. Sitemizde arduino uygulamalarını çok paylaştık. Bunlarla ilgili kategorimizi incelemenizi tavsiye ederim: Arduino uygulamaları

Arduino’nun yanında Rosbery-pi gibi popüler birçok proje var. Tüm projelere bu sayfadan ulaşabilirsiniz: Gömülü sistem uygulamaları

 

Sonuç: Konuyu burada bitirmek pek de mümkün değil aslında. Ama elektroniğe başlamak isteyenler için basit bir yol haritası oluşturmak adına bu konu yeterli olabilir diye düşünüyorum.  Sizlere şiddetle ingilizce öğrenmenizi öneririm. İnanın yabancı sitelerde öyle proje grupları oluşturuluyor ki. İçlerinde olmazsanız yetişebilmeniz mümkün değil. Bu siteyi oluştururken nihai hedefimiz öyle bir topluluk oluşturabilmekti. Şimdilik bunu başaramadık. Ama bunu başarmak için çalışan başka yerli projeler de var. Son zamanlarda benim dikkatimi 2 yerli kaynak çekti.

Bunlar;

Maker hareketi ve GNXlab teknoloji grubu . Bu arkadaşlardan çok umutluyum. İhtiyacımız olan sinerjiyi yaratabileceklerine inanıyorum. Sizler de yukarıda anlatmaya çalıştığım aşamaları geçerseniz, bu hareketlere etkin bir şekilde katılabilirsiniz. Gelişim basitten karmaşığa olur unutmayın.

 

Bu yazı sizlere …………………  sponsorluğuyla getirilmiştir.

 

 

 

p10 led panel

YORUM YOK

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here