Merhaba arkadaşlar bu yazımda çok basit bir elektroşok cihazı yapımını kısaca anlatacağım. Malumunuz,  elektroşok cihazı güvenlik sektörünün bir vazgeçilmezi haline geldi. Kendinizi tehlike altında hissettiğinizde,  elinizde en azından kendinizi koruyacak bir şeylerin olması insana huzur veriyor.  🙂

Aslında bir elektroşok cihazını çok farklı şekillerde yapabilirsiniz.  Elektroşok cihazlarında temel mantık şudur; çok yüksek bir voltajı anlık olarak deşarj etmek. İşte işin en can alıcı kısmı bu yüksek voltajı elde etmekten geçiyor.  Sonrası ise size kalmış ister bu yüksek voltajı bir kapasitöre doldurup bir insanın üzerinden boşaltırsınız isterseniz yükselttiğiniz voltajı direk olarak dayarsınız. Tabi bu durumda öldürücü olur.

Elektroşok cihazını anlatmaya başlamadan önce insan vücudunun elektriksel direncinden bahsedeyim. Çünkü bir elektroşok cihazı yapıyorsak, yaptığımız cihazın ölüm sebebiyeti içerebileceğini bilmemiz gerekiyor.  İnsan vücudunun ortalama elektriksel direnci 2000 ohm civarındadır. Bu direnç akımın geçtiği vücut bölgelerine göre değişebilir.  Şimdi asıl soru şu; İnsanı çarpan Voltaj mı  yoksa akım mıdır?  Bu sorunun cevabını şu örnekle verebilirim; Eğer insan vucudundan 20 yada 30 mA civarında bir akım geçer ise insanın hayatını kaybetme ihtimali %95 tir.  Bildiğimiz gibi statik elektrikte voltaj çok çok yüksek olabilir ama bizi çarpmıyor çünkü akım yok denecek kadar azdır.  İnsanın çarpılması için akım ve voltajın aynı anda uygulanması gerekiyor. 

  İnsanın kaslarının kasılması ve hareket sağlanması sinir sistemindeki elektriksel sinyallerin iletimi ile gerçekleşir.  Bu yüzden bir insana elektrik şoku uyguladığınızda, uygulanan insan vücudu bölgesindeki kaslar kasılı kalır ve kaslara bir çeşit kıramp girer. Tabi buda ciddi ağrılara sebep olur. Bu yüzden bu cihazların kalp ve diğer vital organların yakınlara uygulanması ölümlere büyük sebebiyetler verebilir.

Bu bilgileri verdikten sonra geçelim elektroşok cihazımızın yapımına.  Ne demiştik? Asıl amacımız voltajı yükseltmek.  Şimdi 9 voltluk bir DC kaynağının voltajını 300 Volt DC ye yükseltmemiz imkansız. 9 volttan 300 volt output istiyorsak öncelikle transformatör kullanmamız gerekiyor. Ama transformatörler DC akımda indükleme yapmazlar bu yüzden DC voltajımızı bir şekilde A.C yada kare dalgaya dönüştürmeliyiz. Bunun için 555 timer entegresini kullanıyoruz.  Bu entegrenin özelliklerini detaylı olarak şuradan öğrenebilirsiniz;

http://elektronikhobi.net/555-entegresinin-ozellikleri-ve-kullanim-alanlari/

Bu entegre sayesinde DC voltajımızı kare dalgaya dönüştürüp bir transformatöre uygulayabiliriz. Bu tarnsformatörün yalıtımı iyi olmalıdır. Bu yüzden ses transformatörü kullanılabilir. Bu transformatörü kapı zillerinden çıkarabilirsiniz.   Bu sayede 9 Voltluk bir D.C kaynaktan 300 yada 350 volt bir A.C voltaj elde etmiş olduk.  Bu voltajın tabi kide akımı çok düşük olacaktır. Bu yüzden ister bu A.C voltajı tekrar D.C ye çevirip kapasitöre depolayın, isterseniz direk voltajı dayayın gitsin. 1. yol daha sağlam olur. Ama biz şimdilik basit yolu seçiyoruz.

Devre şemamız şu şekilde olacak;

Burada aslında R1=47k ve R2,R3 1k olsa çok daha iyi olur.  Görüldüğü gibi 55 entegresi sayesinde oluşturduğumuz dalgalarla voltajımızı transformatörün secondary ucuna 300 volt olarak indüklemiş olduk.

 

4 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz