Türkiye elektronik gelişime çok sonradan entegre olmaya çalışan bir ülke olarak elektronik mühendisliği ile ilgili kaynaklarda Türkçe kaynağın neredeyse hiç olmamasından kaynaklı, elektronik ile ilgili projeleri ilk defa gerçekleştirmek isteyen kişiler çok zorlanmaktadır. Ancak günümüzde Arduino ve Rasperry Pi sayesinde elektroniğe ilgili olan birçok kişi hem de komplike olan projelerini kolayca gerçekleştirebiliyor. İşin sırrı da geliştirme kartları arasında Arduino ve Rasperry Pi’nin kendine has olan özellikleri ve kolaylaştırmalarından kaynaklanmaktadır.

Arduino’nun En Özel Sırrı; Bootloader!

 

Arduino kartların üstünde Atmel Corp. firmasının mikrodenetleyicileri bulunmaktadır. Atmel mikrodenetleyicilerin Atmegaxx ve Arm xxx serilerinden kullanan Arduino, kullanıcılarına bu mikrodenetleyicileri programlamak adına çok büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Normalde Atmel AVR programlama ile programlanması gereken bu mikrodenetleyiciler, Arduino bootloader’ı sayesinde micro c dilinde programlanabilmektedir. Bu da kullanıcılara üniversitelerde öğretilen basic c ile çok yakın bir dil oluşundan kaynaklı ve spesifik ayarlar yapılmamasından kaynaklı çok önemli kolaylık sağlamaktadır. Bu nedenle de Arduino dünya çapında kullanılan bir marka haline gelmiştir.

Örnekle açıklamak gerekirse;

DDRB 0b00001; // B portunun 1. Pinini çıkış olarak ayarlar

pinMode(1, OUTPUT);  // Arduino üzerinde ki 1. Dijital pinini çıkış olarak ayarlar ve pull up – pull down direncini ayarlar

bu iki koda bakıldığı zaman daha anlaşılabilir, daha basic c’ye yakın ve daha işlevsel bir dil ile karşı karşıya olduğumuzu, işi çok kolaylaştırdığını kolayca söyleyebiliriz.

Bütün bu artılara rağmen belirtmemiz gerekir ki, Arduino bootloader’ı hafıza da yer kaplar ve micro c’nin true c’ye çevrimi arasında süre farkının olduğunu yani diğer bir söylemle yavaşlattığını da söylememiz gerekmektedir.

Küçük Bir Bilgisayar Olarak Rasperry Pi!

 

Bundan sadece birkaç yıl önce görüntü işlemek sadece birkaç şirketin hatta birkaç kişinin tekelinde olan çok zor bir işti. Sadece kodlar bakımından değil devresinin kurulması, doğru komponentlerin seçilmesi bile başlı başına uzmanlık gerektiren bir iş olarak karşımıza çıkmaktaydı. Ancak günümüzde bütün dünya Rasperry Pi sayesinde, neredeyse hazır kodlar, yeterli devre ile görüntü işlemeyi iyi sayılacak bir seviye de Rasperry Pi ile yapabiliyor. Pekala neden ve nasıl?[sociallocker id=”10094″]

Öncelikle belirtmemiz gereklidir ki Rasperry Pi modellerinin üstüne mikrodenetleyici değil mikroişlemci bulunmaktadır. Harici ram sayesinde görüntü işleminin temeli olan matris, determinant işlemlerini hızlı ve aynı anda yapabiliyor. Ancak dünya da bu kadar fazla tutulmasının sebebi, geliştirme kartları arasında en uygun bileşimi Rasperry Pi piyasaya sunmuştur. Ayrıca İngilizce kaynak açısından da binlerce uygulama kitabı olması piyasa da fazlaca tutulmasına neden olan Rasperry Pi, mikroişlemcili projelerde her geçen gün kullanımı artacak bir geliştirme kartı hatta uygulama ana kartı olarak tercih edilecektir.[/sociallocker]

Son cümle olarak mutlaka bilinmesi gereken bir ayrıntı vardır ki; Arduino ile Rasperry Pi kesinlikle birbirine rakip iki ürün değildir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz