Kimileri der ki kablosuz enerji aktarımı mısırda kullanılmıştı acaba gerçekten kullanıldı mı? Bugün kablosuz elektrik iletimi adına bir çok çalışma yapılıyor. Belki bir gün gerçekten de sokakta kablolardan evde kablolardan kurtuluruz. İstediğimiz her yerden elektriği kullanabiliriz.

200 yılı geçen süredir araştırmalar bu konu hakkında devam ediyor. Tesla ilk çalışmaları başlatan kişi oldu. Kablosuz elektrik projesi onun rüyasıydı. Belki de çok yaklaşmıştı ama maddi düşüncelerini bırakamayanlardan dolayı bu isteğine ulaşamadı. Bugün bir çok elektrikli araç üretilmekte fakat hangi elektrikli araç sahibi aracını prize takıp şarj olmasını beklemek ister ki. Kablosuz enerji adına araba üreticileride bu yönde çalışmalara katılmış bulunmakta.

Tesla elektriği herkese ulaştırmak istiyordu. Bu yüzden dünyanın neresinde olursa olsun elektriğin var olması iletilmesi için çalışmalarda bulundu. 1895 yılında yangında laboratuarında çıkan yangından sonra taşındığı coloroda Springde kendini bu meseleye adamıştı.

Teslaya göre kablosuz enerji yüksek frekanslarda iletilebilirdi. Düşük frekansta alınan enerjiyi yüksek frekanslara ulaştırarak onu tüm dünyaya yaymak istiyordu. Elektrik akımlarını topraklayarak bunu sağlamaya çalıştı. Elektrik akımı topraklandığı akım belli bir süre toprakta dalgalar şeklinde yayılır ve ardından sönümlenerek yok olur. Fakat yüksek bir frekansta bu dünyanın her köşesine iletilebilirdi.

Wardenclyffe

Tesla bu amaçla Wardenclyfee kulesini kurdu. 1.5milyon dolara yakın bir maliyetle kurduğu kuleyle ilk çalışmalarına başladı. Fakat Morgan adlı destekçisinin elektrik satışından zarar edeceğini düşünmesi nedeniyle proje rafa kaldırıldı. Ardından westinghouse da aynı gerekçeyle Teslanın projesini reddetti.

Bu kule daha sonra 1917 yılında yıkıldı. 1911 de kurulmasından yaklaşık 6 yıl sonra…

Bu kule Tesla kulesi olarak bilinir. İyonosferi kullanarak yapılacak böyle bir iletimin farklı amaçlarla kullanıldığında tehlike oluşturabileceği radyo frekansları için kurulan bu kulede başlangıçta tahmin edilmemişti. Bu kule ile kmlerce ötedeki bir uçak elektromanyetik dalgalar ile düşürülebilirdi. Bugün savaşta kullanılan haarp ta temel olarak Tesla kulesine dayanır. Bugün bazı ülkeler tarafından savunma olarak kullanıldığı söylenmekte.

 

Nikola teslanın bu fikri hakkında amacı için

bu videoyu izlemenizi öneririm.

 

Peki Tesladan sonra; ilk başarılardan biri Hırvat fizikçi elektrik mühendisi Marin salijacıc tarafından yapıldı. 2 metre uzaklıkta ki bir ampülü yakmayı başardı. Ampül 60 watt gücündeydi. Rezonans frekansı aynı olan nesneler, yüksek verimlilik enerji transferi yapma eğilimindedirler. 2 adet bobin ile bu başarılabilirdi. Bir adet bobin belli bir frekansta dalga yayıyor. Diğer bobin ise manyetik alanla rezonansa girerek üzerine oluşan enerjiyi çekiyor. Bu şekilde bir odadaki tüm aygıtların enerjisi sağlanabilirdi.

Daha sonra araçlar içinde benzer sistemler geliştirildi.wheels-WiTricity-blogSpan

Bu resimde gayet mantıklı ve güzel bir çalışma görüyoruz.

Kablosuz şarj ise nokianın Lumia 920si ile hayatımıza daha çok girdi diyebiliriz.

kablosuz şarj

Telefonunuzu kablosuz bir şekilde stand üzerine koyarak kolayca şarj edebilirsiniz. Peki şöyle bir sorun geliyor akla hep mi stand üzerinde duracak. Şuan için standdan uzakta şarj edemiyorsunuz ilerleyen zamanda bu sorunda ortadan kalkabilir.

güzel tarafı ise bir kafeye oturduğunuzda masada bulunan şarj standına telefonunuzu koyarak kolayca şarj edebileceksiniz. Mc Donalds Starbucks gibi kafelerde yavaş yavaş yerini almaya başladı bile.

Manyetik alan sayesinde indüksiyon ile telefonlarınız şarj olabilecek fakat kablolu kadar hızlı ve etkili bir şarj olmayacak.

 

 

Gelişen ve ilerleyen teknoloji bakalım bizlere daha neler gösterecek bazı rüyalar yavaş yavaş gerçek olacak mı?

2 YORUMLAR

  1. Harika bir yazı olmuş Selim.

    Teslanın hayatı inanılmaz. Metro tünelinde çalışması, Edisonla yaşadığı problemler, başarıları, başarısızlıkları..

  2. Tesla bana okuduğum bölümü sevdiren kişi oldu aslında. İnsanlık için yaptıkları örnek alınacak türden. Yazıyı bir kaç günlük araştırmayla ekledim. İlerde geliştirmeyi düşünüyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz