Transistörlerin bulunması elektronikte büyük bir çağ açmıştır diyebiliriz. Transistörlerin bulunması bilgisayarların da bulunmasını sağladı. Transistörler bir çok yolla bize fayda sağlayabiliyor. Anahtarlama, gerilim yükseltme, akım yükseltme bugün çoğu sistemin içerisinde Q şeklinde bir tabir ile bizim elektronik eşyalarımızın temelini oluşturuyor. 

Transistörlerin çalışma mantığını anlayacağınız bir proje yazmak istedim. Eğer hobi elektronik ile ilgileniyor ve sadece internetten veya kitaplardan elde ettiğiniz devrelerden farklı projeler yapmak istiyorsanız transistörleri anlamalısınız. Bu proje ile anahtarlamayı anlayacağınızı düşünüyorum.

karanlıkta yanan led malzemeler

Önce projemizde gerekli malzemeler:

BC547 Transistör

LED

330 ohm ve 220 ohm dirençler

İsterseniz buton ve bağlantı uçları

9v pil veya harici güç kaynağı

Kablo ve 

LDR

FSYHTMNHFD1JL2G.LARGE

Devremizin şeması bu şekilde Q1 şeklinde gösterilen bizim transistörümüz. Peki bu devrenin çalışma mantığı ne ? Karanlıkta yanmasını sağlayan transistör nasıl çalışıyor. 

Devreyi iyi anlamak için öncelikle LDR yi anlamak gerek. LDR ışıkla direnci değişen bir eleman hatta “Foto diren町eklinde de adlandırılır.

Işık azaldıkça direnç değeri azalır. Işık arttıkça direnç değeri artar. yani bir ters orantı mevcut.

Transistörler C B E şeklinde üç bacağa sahiptir. C kollektör B base ve Emittör. LDR başlangıç durumunda yüksek direnç özelliği gösterir. Yani ışık varken. Bundan dolayı akım b c arasında akar. Fakat ldr direnci azaldığında yani karanlıkta Emittörde bulunan diyot iletime geçer ardından C üzerinden akım akar ve LED yanmaya başlar.

 

Karanlıkta Yanan Led

 

Projemizin delikli plakaya uygulanmış hali eğer isterseniz led yerine buzzer takarak ses çıkaramasını da sağlayabilirsiniz.LDR yi ledden uzakta yapmanız ledin ışığından etkilenmesini engelleyecektir. 

Buda videosu arkadaşlar

 

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz