Özellikle araba sürmeyi yeni öğrenen hemen herkesin genellikle de bayanların 😀 sıkıntı yaşadığı bir problem olan, park etme sorununa merhem olacak bir proje bu arkadaşlar.

İster tecrübeli ister tecrübesiz olsun genel olarak sürücülerin en zorlandığı olay park etmektir.Bunun sebebi ise park ederken normalden daha dikkatli olunması gerekmekte;çünkü arabanın arka kısmı tam olarak görünmediğinden park ederken ve geri geri gelirken eğer bir engel varsa ve çarparsanız bu durum arabanın hasar almasına yol açabilir.İşte bu proje sürücülere koltuklarından kalkmadan  herhangibir engele fazla yaklaştıklarında alarm vererek rahatça park etmelerini sağlayacak bir sistem.

Şimdi gelelim proje detaylarına;

BLOK DİYAGRAMI

Block-Diagram-of-Car-Parking-Guard-Circuit-Using-Infrared-Sensor

 

 

 

 

 

 

IR Sensor(kızılötesi sensör) eğer herhangibir engel algılarsa LM567(ton dedektörü) ye haber  verir.LM567 de LM555 timerı altif ederek buzzer(zil) için pwm(sinyal genişlik modülasyonu) üretilmesini sağlar.Böylelikle zil öter ve sürücüyü engele karşı uyarır.

Ana Bileşenler Ve Açıklamaları;

LM567:Bu bileşen bir ton dedektörüdür.Diğer bileşenler tarafından oluşturulan frekansları değerlendirebilir ve tasarlanan uygulamaya göre çıkış verir. Ton detektörü ağırlıklı olarak ultrasonik kontroller,frekans izleme,kontrol vs. amacıyla kullanılır.

IR SENSÖRÜ:Türkçesi kızıl ötesi sensörü olan bu sensörün temel işlevi belirli bir mesafe için ışın oluşturmaktır.;fakat bu mesafe IR Sensörüne bağlıdır.Farklı sensörler farklı menzillere sahiptir.Eğer herhangibir engel varsa ışınlar engele çarparak geri döner ve mesafenin belirlenmesini sağlar.

LM555:Bu bileşen çeşitli genişliklerde PWM sinyal üretebilen zamanlayıcıdır.Genel olarak motorlar,dedektörler ve regulatör gibi makinaları kontrol etmekte kullanılır.

Photo Darlington Transistör:Bu transistor bir fotoğraf dedektörü gibi çalışır.Işık veya elektromanyetik dalgaları yönlendirir.Asıl işlevi ise transistörün giriş sinyalini yükseltmektir.Ama diğer transistörlerle karşılaştırıldığında yavaş çalışacaktır. Maksimum 20KHz frekansa sahiptir.

Infrared-Car-Parkinkg-1024x382

 

 

AÇIKLAMA;

-7805 regülatörü kaynaktan gelen 12v’un devrede 5v olarak kullanılmasını sağlıyor.D6 diyodu ise ters kutuplanma ve akımları engellemek için kullanılmış.

-Araç geri manevra yapmaya başladığında geri lambasına bağlı olan transistör lambanın yanması ile birlikte tetiklenecek ve 7805 regulatörü üzerinden 5V ile beslenmeye başlayacaktır.R1 direnci Ir ledimize giden akımı sınırlamak amacıyla kullanılmış.Sistem çalışır halde iken yani geri hareket ederken LM567 tone dedektörünün 8 numaralı pini lm555 entegresini multivibrator modda aktif hale getirecek.D3 üzerindeki led yanıp sönmeye ve buzzer (zil) da R6 – R7 – C7 ile belirlenen oranda ötmeye başlayacaktır.Bu durum LM567’nin 3 numaralı girişinde IR sensörlerinde 20khz lık bir sinyal gelinceye kadar devam edecek ve ledimiz ile buzzer sürücüyü uyarmaya devam edecektir. Ir sensörümüz cisme olan uzaklıkla orantılı olarak buzzerın düşük veya yüksek seviyede ötmesini ve ledinde uzun veya kısa süreli aralıklara yanmasını sağlayacaktır.

-Yukarıdaki durum geri manevra esnasında araba yolunda engel olmadığı zaman geçerlidir.Eğer engel varsa yani Ir sensörlerimiz arasına bir cisim belirdiğinde ise pin3 üzerinde LM567 20khz lik sinyali görerek kilitlenecek ve çıkışından 555 timer devremize sinyalini iletecektir.555 devresi üzerinden sinyal alan uyarı ledimiz artık yanıp sönmek yerine sürekli olarak yanar pozisyona gelecektir ve buzzer daha yüksek frekansta ötmeye başlayacaktır.

 

kaynak:www.electronicshub.org

 

1 Yorum

  1. IR sensörler dışarıda işe yaramaz. Güneş de kızıl ötesi elektromanyetik dalgalar yayar ve büyük bölümü atmosferden yansımaz. Doğal olarak IR sensörler güneşe çıktığında sapıtırlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz