Türkiye de yakın geçmişe kadar elektronik projelerle genellikle ilgili mühendislikler olan elektronik, elektronik ve haberleşme, elektrik ve elektronik, elektrik mühendisler ilgilenirdir. Ancak günümüzde ise fizikçiler, teknik liseliler, ilgili olmayan mühendislikler hatta daha çeşitli meslek dalları elektronik projelerle ilgilenir bir hal aldı. Bunun da nedeni kolay programlanabilir geliştirme kartları, programlama ve devre kurma ile ilgili internet kaynaklarının çokluğu ana nedenlerdir.

Geliştirme kartları arasında dünya da en çok kullanılan geliştirme kartı kuşkusuz açık kaynaklı, kendine özel bootloader’ı bulunan Arduino’dur. Arduino kendi alanında açık ara liderdir, çünkü elektronik devre oluşturulmasında büyük kolaylıklar sağlamaktadır ve gerek Türkçe gerekse de İngilizce olarak yüzlerce kitap basılmıştır, internette binlerce kaynağa birkaç dakika da kolayca ulaşabilmektesiniz. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır ki Arduino kullanıcılarının çoğu elektroniğin bizlere sunduğu bütün imkanlarını bilmeyen kişilerdir. Bu nedenle de Arduino kullanırken kısıtlı bir bakış açısıyla Arduino kullananlar çoğunluktadır. İlgili mühendisliklerde okuyan kişiler mutlaka bu ayrıntıya önem vermelidir yoksa diğer meslek gruplarında ki kişilerden farkları asla kalmaz.

Mühendislik öğrencileri için Arduino’ları tam olarak kullanabilmek büyük fayda sağlar, prototipleme ve basit elektronik projelerde hız kazandırır.

Mühendisler Arduino’yu Nasıl Kullanmalıdır? Arduino’yu Etkin Kullanmak Ne Anlama Gelir?

Mühendisler öncelikle datasheet okumayı alışkanlık edinmelidir. Öncelikle kullandığınız kartı iyi bilmeli ve teknik özelliklerini, işlevlerini iyi kullanmalısınız. Çünkü günümüzde yapılan en büyük hata kopyala – yapıştır ile hazırlanan, yarı yazılmış programlardır. Bu hazır programlarda genellikle etkin kullanım söz konusu değildir ve kopyalayarak internet sitelerinde çoğalmış programlardır. Bu nedenle de datasheet’in sizlere sunduğu avantajları görmezden gelerek asla programlarınızı oluşturmayın.

Mühendisler için Arduino kullanım önerileri;[sociallocker id=”10094″]

  • Mühendisler programlarında mutlaka interrupt yani kesme kullanmaya çalışmaya özen göstermelidir. Çünkü mikrodenetleyicilerin en önemli özelliği interrupt olarak geçmektedir.
  • P, PI, PD, PID denetim sistemlerine sahip, hata oranını en aza çekecek programlama tipleri ile otomatik kontrolü sağlamak, hatayı sıfırlayacak bir program oluşturmak gerekmektedir. Hem de mühendislik fakültelerinde öğretilen otomatik kontrol dersinin pratiğini yaparak faydalarını görmüş olursunuz.
  • Micro C’nin kodlarını daha doğrusu arduino instruction set’ini iyi bilmeniz gerekmektedir. En az datasheet okumayı bilmek kadar önemlidir. Çünkü bir kodu daha kısa ve daha etkin yazmanın yolu, yazım kurallarını bilmekten geçer. Eğer Google da “arduino instruction set” yazarsanız, yazım kurallarınızı daha iyi öğrenebilirsiniz.
  • C#, Matlab gibi görsel görsel programlama dilleri ile Arduino yazılımınıza bilgisayarda arayüz yaparak profesyonel programlar yapabilirsiniz.
  • HTML kodlarını kullanarak, Arduino ethernet modüllerini kullanarak internet projeleri gerçekleştirebilir, günümüzde internetin olmadığı yer olduğunu düşünürsek oldukça iyi bir çalışma olacaktır.[/sociallocker]
  • Mühendisler iyi bir kod yazıcı, iyi bir datasheet okuyucu olacakları gibi Arduino ile birlikte kullanacakları komponentleri de iyi bilmelidir. Arduino harici komponentleri de iyi bilmelisiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz