[wpfp-link]

Bu konu elektronikle ilgilenen birçok arkadaş için yaratrlı olacaktır. Multimetre kullanımı elektroniğe yeni başlayanlar için hep karışık gelmiştir. Bu konuda multimetre kullanımıyla ilgili kafanızdaki tüm soru işaretlerini gidereceğiz.

Multimetre neyi ölçer?

Ampermetre ile akımı, voltmetre ile gerilimi, ohmmetre ile direnci ölçeriz. Multimetre tüm bu fonksiyonlarını hatta daha fazlasını bünyesinde toplayan ölçim aracıdır.

Multimetre ile ölçüm yapmadan önce, ölçü aletlerinin devreye nasıl bağlandığını bilmeniz gerekir.

Ampermetre devreye seri bağlanır:

ampermetre
ampermetre

Akım ölçmek için devre kesilmeli ve araya ampermetre yerleştirilmelidir. Ampermetrenin düşük iç direnci olduğundan paralel bağlanırsa zarar görür.

Voltmetre devreye paralel bağlanır:

voltmetre baglanisi
voltmetre

Volt – gerilim ölçmek için devreyi kesmeden üzerindeki gerilimi ölçmek istediğiniz malzemeye paralel bağlayarak ölçüm yapabilirsiniz. Voltmetrenin iç direnci yüksek olduğundan seri bağlanmaz. Seri bağlanırsa da zarar görmez ama ölçüm de yapamaz.Her zaman gerilim ölçmek akım ölçmekten daha basittir.

Direnç ölçülürken ölçeceğiniz eleman devreden ayrılır:

ohmmetre
ohmmetre

Direnç ölçereken ohmmetre direncin üzerinden düşük bir akım geçirir. Eğer siz devreden ayırmadan malzemenin direncini ölçmeye çalışırsanız, devrede enerji de varsa ohmmetre fazla akımdan zarar görür. Çoğu ölçü aletinin sigortası bulunduğundan genellikle bu durumda sigorta atar.

Analog Multimetreler:

Artık fazla kullanılmamaktadır. Üzerinde skalalar bulunur. Dijital ölçü aletlerine göre bazı avantajları vardır. Örneğin gerilim değişimlerini skala üzerinden görmek daha kolaydır. Daha kolay bozulurlar.

analog multimetre
analog multimetre

 

Dijital Multimetreler:

Dijital multimetreler çok ucuz da olabilir çok pahalı da olabilir. Genellikel fiyatını hassasiyeti ve dayanıklılığı belirler. Ölçülen değeri ekrandan numaralarla gösterir.

dijital multimetre
dijital multimetre

Ortada bulunan kademe düğmesiyle ölçeceğiniz büyüklüğü ve onun uygun değerini seçmelisiniz. Örneğin 20 V DC kadamesine alırsanız ölçebileceğiniz maksimum gerilim 20 V DC olacaktır.

Bu kadamede 30 V DC ölçemeyeceğiniz gibi, AC gerilimleri de düzgün ölçemezsiniz. Bazı ölçü altelerinde AC/DC seçme tuşu bulunmaktadır. Ölçeceğiniz büyüklüğün yaklaşık değerini bilmiyorsanız her zaman en büyük kademe ile ölçmeye başlamalısınız. (piiler, aküler, dijital devreler, entegreli devreler hep dc ile çalışır. Ev prizlerinde ise AC 220V bulunur.)

Bazı multimetrelerde kademe otomatik olarak ayarlanır. Örneğin aşağıdaki resimde V kademesine aldıktan sonra AC / DC seçimi yaparsınız. Kademe otomatik olarak ayarlanır.

dijital multimetre2
dijital multimetre2

Multimetre kullanırken probların nasıl bağlanacağı da çok önemlidir. Siyah prop herzaman COM soketine takılır. Ortak uç anlamına gelir. Kırmızı prob ölçeceğiniz büyüklüğün ne olduğuna göre doğru sokete takılmalıdır.  V gerilim—  A akım—- Ω  — direnç demektir. Yukarıdaki örnekte olduğu gibi yüksek akımların ölçülmesinde farklı bir prob daha vardır.(10A kademesi)

Multimetre ile gerilim nasıl ölçülür?

gerilim olcumu
gerilim olcumu

Yukarıdaki şekilde 4 adet direnç seri bağlanmış. Üzerlerindeki gerilim değerleri ölçülecek. Multimetre uygun olan Volt kademesine alınır. Kırmızı prob V soketine sokulur. Devrede enerji varken direnç uçlarına problar dokundurularak gerilim ölçülür.

Multimetre ile direnç nasıl ölçülür?

direnc olcumu
direnc olcumu

Multimetre direnç ölçerken devreye yukarıdaki şekilde olduğu gibi bağlanmalı. Yukarıda ışığa göre direnci değişen LDR nin direnci ölçülüyor.

Multimetre ile akım nasıl ölçülür?

ampermetre baglanisi
ampermetre baglanisi

Multimetre akım ölçerken devreye yukarıdaki şekilde anlatıldığı gibi bağlanmalı. Bu konu hakkında şimdilik yazacaklarımız bu kadar.  Bilmediklerinizi yorum kısmından sorabilirsiniz.

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz