Gece lambası devrelerinde genellikle transistör kullanılır. Fakat bu devrede 741 opamp entegresi ile bu iş nasıl yapılır bunu göreceğiz. Aslında çok basit bir şekilde bu yapılabiliyor.  Benim düşünceme göre Opampla yapılan bu gece lambası devresi diğerlerinden çok daha hassas.

Nasıl Çalışıyor?

Işığı algılayan sensör olarak genellikle fotodirenç veya LDR kullanırız.  Örneğin aşağıdaki basit devrede ışık algılayıcı olarak LDR kullanılıyor.

Devrede Q1 transistörü bir anahtar gibi kullanılıyor. LDR üzerine ışık düştüğünde direnç değeri düşüyor. Bu durumda transistör iletime geçmeyecek ve röle çalışmayacaktır.

Işık olmadığı zaman, LDR’nin direnci yükseliyor, beyz akımı arttığından transistör iletime geçiyor. Sonuç olarak röle enerjileniyor ve lamba yanıyor.

basit ldr devresi
basit ldr devresi

Burada bir sıkıntı var. Hava kararmaya yakın olduğunda LDR’nin direnci artıyor.  Q1’in beyz akımı yükseliyor. C ve Q1’in E uçlarındaki gerilim değerleri düşüyor. Rölenin bobini üzerindeki gerilim kademe kademe olarak artıyor. Bu durumda rölenin kontaklarında vibrasyon-titreme meydana geliyor. Kıvılcımlar hatta kontakların yapışması oluşabiliyor.

Bu problem Schmitt Trigger devresi ile çözülebiliyor. Bu devrede iki transistör ve OP-AMP kullanılıyor.  Bu sayede röle hızlı konum değiştirebiliyor.

Automatic-night-light-switch-using-741-op-amp-600x380

R! , R2 ve LDR gerilim bölücü devresinde birlikte kullanılmış. Bu sayede IC1 ‘in 2 nolu pinine gelen gerilim ayarlanabiliyor. Opamp tarafından yükseltilen sinyal Q1 transistörünü tetikliyor. Röle enerjileniyor.  Devre şemasında görünmüyor ama rölenin açık kontağına bağlı olan alıcı enerjileniyor. Bu lamba olduğu için lamba yanıyor. C1 gürültü engelleme kondansatörü.. D4 ters gerilim diyotu. Q1 in zarar görmesini engelliyor.  T1, D5, D6. ve C2 besleme sistemi . Bunun yerine güç kaynağından 12V beslemesi yapabilirsiniz. Devrenin düzgün açlışması çin R2 potansiyometresini ayarlayınız.

Otomatik gece lambası devresinin bitmiş hali:

the-project-of-Automatic-night-light-switch-using-741-op-amp

Örnek röle bağlantısı:

how-to-connect-load-relay

Paylaş
Önceki İçerikKablosuz telefon şarj edici
Sonraki İçerikTasarruflu ampül nasıl çalışır?
Elektronikle uğraşmayı seven yazar, öğrendiklerini 2011 yılından bu yana internette paylaşmaktadır. Kendisi elektrik elektronik öğretmeni olmakla birlikte, elektrik elektronik mühendisliği bölümünde öğrenim görmektedir. (mezun olduk şükür :) )
  • fırat

    merhaba ben elektrik elektronik 2.sınıf ogrencısıym bu devrenın analızını yapmam gereklı elektronıl dersı ıcın fınal odevim yardımcı olabulırmısınız

  • spesifik sorular sorarsanız elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız.

  • fırat

    bu devrenın elemanları uzerındekı akım ,voltaj,max-mınımum guclerı gıbı kısaca bu devreyı analız edecek bırımler lazım bu konuda yardım ıstemıstım

    • proteus ya da psspace gibi programları kullanarak istediğin noktadaki akım ve voltajı görebilirsin.