“REPRAP” 3-D (3 BOYUTLU) YAZICI

Üç boyutlu baskı,bilgisayar ortamında tasarlanmış herhangi şekildeki bir üç boyutlu nesnenin katı formda basılması işlemidir.Tıpkı 2-D bir yazıcının bir kağıdı tarayıp bilgileri başka bir kağıda geçirmesi gibi 3D (3 boyutlu) yazıcılar da bilgisayar ortamında tasarlanmış 3-D modelleri tarayıp çıktı olarak almamızı sağlayan makinalardır.Ülkemizde ne yazık ki yaygın olmasada Avrupa ve Amerika’da oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.Oldukça hassas olan bu yazıcıların son modelleri 40 mikron(insan saçı) hassasiyetindedir.Her nekadar yeni gibi görünsede pekde yeni olmayan bu cihazlar yaklaşık 30 senedir yüksek teknoloji şirketleri tarafından kullanılmaktaydı ve bu yazıcıların fiyatları 100 bin TL den az değildir.

Kullanım Alanları:3-D yazıcılar hemen her alanda kullanılsa da ağırlıklı olarak kullanım alanları şöyledir;

1-Tıp

2-Diş

3-Mühendislik

4-Kimya

5- Sanat ve Heykel

 

“RepRap” 3D Yazıcı Nedir?

Kelime anlamı itbariyle Replicating(kopyalama);Rapid(seri,çabuk) yani seri kopyalama anlamına gelmektedir. Açık kaynak kodlu bir 3-D yazıcıdır.”Reprap” öncelikli amacı seri üretim yapmak olan bir prototiptir.Eğer bir “RepRap”ınız varsa pekçok kullanışlı malzeme üretebilir hatta arkadaşlarınız için başka bir “RepRap” basabilirsiniz…”RepRap”lar 3-D yazıcılardan boyut olarak daha küçük ve ağırlık olarak daha hafiftir.3-D yazıcılar kadar hassas değildir.Termoplastik formda çıktı verir ve farklı tiplerde plastikler ( PLA,ABS,Akrilik vb…) kullanabilir. Reprap.org isimli bir websitesi var.Wikipediaya benzeyen bu sitede “RepRap”la ilgili detaylı bilgi alabilir ve projelerinizi paylaşabilirsiniz.Düşük maliyeti, açık kaynak kodlu olması ve özellikle kendini kopyalayabilmesi 3-D yazıcı alanında bir devrim niteliğindedir.

Aşağıdaki resimlerde “RepRap”la basılmış birkaç örnek görebilirsiniz;

sculpteo_online_3d_printer_make_your_own_action_figure_21-300x199miicraft-2-11372300-300x200

 

Metodoloji;

1-Üretim yapılmadan önce objenin her boyutunun ölçüsü ayarlanır.ölçülerin olabildiğince kusursuz olması gerekmektedir.

2-Daha sonra CAD(Computer Added design ) Tools. (e.g TinkerCAD, Google Sketchup, AutoCAD) programları kullanılarak 3-D modelleme yapılır.

3-Son olarak 3-D modellemeyi yaptıktan sonra gerekli bilgiyi Gen6 mikrodenetleyiciye göndererek baskı yapılabilir.

NOT:Gen6 mikrodenetleyiciler “Reprap” için özel olarak üretilmiş bir mikrodenetleyicidir.

Yazılım Aracı Zinciri: Bir RepRap yazılım araç zinciri 3d model oluşturmak için gerekli tüm yazılım elemanlarından oluşur.

 

650px-CAM_flow

                       CAD paketinde yeni bir 3D modeli tasarlayın (ör: TinkerCad, FreeCAD, Google,Sketchup)

 

1-Tasarımın geometrisini bir .stl dosyası olarak çıktı alınır.

2-Baskı makinesiyle ile baglantı kurmak için bir GCODE yazılım paketi kullanılır (örn; printrun, repsnapper, replicatorG).

3-Yazıcının GCODE’e karşı tepkisini belirlenir ve uygun programı seçilir (FiveD, Sprinter, Teacup).

 

Aşağıdaki videoda “Reprap”la yapılan keyifli bir 3-D baskıyı izleyebilirsiniz

 

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz