IMG_0228  Visual C# ile içli dışlı olanlar bilirler. C#, özellikle muhasebe programları için elverişli bir studio içerir. Muhasabe tutmak bir veri tabanı gerektirir. Bilgiler bu veri tabanına tablolar halinde kaydedilir. İstendiğinde istenilen bilgiler çağrılır ya da istatistikleri alınır.   Veri tabanı, kaydedilen bilgilere ulaşmak, filtrelemek ve bu bilgileri kullanmak için geliştirilmiş programlama tabanlı bir depolama alanıdır.  Mesela siz bu bilgileri visual c# üzerinde bir word ya da text dosyasına da kaydedebilirsiniz. Fakat kaydettiğiniz bu bilgiler ne kadar çok olursa bu bilgiler arasında istediğinizi bulmanız o kadar zor olur. Fakat bir veri tabanında bu işlemleri otomatik gerçekleştirmek mümkündür.

 

Veri tabanları, veri tabanı yönetim sistemleri aracılığıyla oluşturulur ve yönetilir. Bu sistemlere; Microsoft Access, MySQL, IBM DB2, Informix, Microsoft SQL Server, PostgreSQL, Oracle, Interbase ve Sysbase örnek olarak verebiliriz.   Bu veri tabanı yönetim sistemlerine herhangi bir compiler aracılığı ile veri kaydedilip yönetimi sağlanabiliyor. Ben içlerinden Microsoft Acces ve Mysql veri tabanını Visual C# aracılığı ile kullandım. Bu konuda söyleyeceğim bir kaç şey olabilir diye düşündüm.

database-development-tasarim-programlama_0

Eğer verilerinizi üzerlerinde işlemler yapılmak üzere kaydetmek istiyorsanız öncelikle bir veri tabanı oluşturmalısınız. Oluşturduğunuz bu veri tabanı, kendi bilgisayarınızda ya da herhangi bir web server da tutulabilir.  Eğer verilerinizin internetteki bir server bilgisayarda tutulmasını istiyorsanız; kullandığınız veri tabanı yönetim sisteminin server bilgisayarın işletim sistemine yani Linux işletim sistemine uyumlu olması gerekiyor.  Mesela Microsoft Access veri tabanı hizmeti linux sistemine uyumlu değildir. Bu yüzden verilerinizi web üzerinde kaydetmek istiyorsanız, Acces kullanamazsınız. Fakat Mysql veri tabanı hizmeti linux işletim sistemine uyumlu olduğundan  server bilgisayarlarda tutulan veriler Mysql veri tabanı sistemini kullanır.

ap_database

Bu yüzden ilk yapmanız gereken bir veri tabanı yönetim sistemi seçmek olacak. Atıyorum, ben verilerimi en kolayı olan Microsoft Access ver tabanı yönetim sistemine kaydetmek istiyorum.  O halde ilk önce accses programını yükleyip açıyorum ve bir veri tabanı ve tablo oluşturuyorum. Mesela eğer bir ajanda tutacaksanız. Tabloda isim, soy isim, telefon adres gibi sutunlar olması gerekir.

access veritabanı

İkinci olarak yapılması gereken şey ise kullandığınız compiler ile veri tabanı arasındaki bağlantıyı kurmak olacak. Bu işlem için veri tabanı yönetim sistemlerinin hazırlamış olduğu hazır kütüphaneleri kullanıyorsunuz. Mesela Visual c# da microsoft Access için kullanılan kütüphanenin ismi: “Access Database Engine” diye geçiyor. Bu  kütüphaneyi bilgisayara yükledikten sonra programa “Using System.Data.Oledb” komutu ile ekliyorsunuz. Mysql veri tabanı yönetim sistemi için ise “Mysql Connecter” ismindeki kütüphaneyi indirip bilgisayarınıza kurmanız gerekiyor. Fakat burada farklı bir durum mevcut. Access de kütüphane Visual C# içerisine de otomatik kuruluyor fakat Msql de kütüphaneyi Visual c# içerisinde referans göstermeniz gerekiyor. . Bu yüzden sol taraftaki “Solution Explorer” menüsündeki “References” üzerine sağ tıklayıp “Add References” ile “Extensions” bölümünden “Mysql.Data” extensionsunu da eklememiz gerekiyor.  Bu işlemi yaptıktan sonra visual c# üzerinde “Using Mysql.Data.MysqlClient” komutu kullanarak kütüphaneyi programa ekleyebiliyorsunuz.

 

Mesela Acces için veritabanı bağlantı komutları şu şekilde;

 try
            {
//Access veri tabanı ile yeni bir bağlantı oluşturuluyor. Ve kaydedilecek veri tabanı dosyası kaynak olarak göseriliyor
OleDbConnection baglanti = 
new OleDbConnection("Provider=Microsoft.ACE.OLEDB.12.0;Data Source=data.accdb");

// Veri tabanına bağlanmak için komut oluşturuluyor 

                OleDbCommand komut = new OleDbCommand();
//Bağlantı açılıyor

                baglanti.Open();

            }
            catch(Exception ex) {
// Eğer bağlantı açılamazsa hata mesajı versin istiyoruz.

                MessageBox.Show("hata" + ex.Message);
                Application.Exit();

            }

Mysql için İse Şu şekilde;

try{
// Veri Tabanı bağlantısı oluşturuluyor. Veri tabanı bağlantısı için kaynak server gösteriliyor.
MySqlConnection baglanti = new MySqlConnection("datasource=127.0.01; port=3306; username=root; password=0000");

// Veri tabanı bağlantısı için komut oluşturuluyor

MySqlCommand komut = new MySqlCommand();

// Veri tabanına bağlantı sağlanıyor

 baglanti.Open();
}
            catch(Exception ex) {
// Eğer bağlantı açılamazsa hata mesajı versin istiyoruz.

                MessageBox.Show("hata" + ex.Message);
                Application.Exit();

            }

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz