Dünyadaki herkes istese ya da istemese de birbirine bağlı yaşıyor. Bunu hayal etmek belki bir 30-40 yıl öncesine kadar imkansıza yakındı. Ama artık gerçek.  Her gün milyonlarca insan kablolar yardımı ile internet üzerinden tüm dünya ile iletişim kurabiliyor ve bu, tam bir çılgınlığa dönüşmüş durumda.

İnternet, günlük yaşamımızın içerisine o kadar girmesine rağmen çoğu insan halen internetin teknik detayları hakkında çok şey bilmiyor. İşte bu noktada ben devreye giriyorum 😛   Bu gün web sayfası yapmak isteyip de bir türlü nereden başlayacağını bilemeyen ama internet hakkında bilgi sahibi olmak isteyen arkadaşlar ile sohbet edeceğim.

85981ae93fea96d14fe675698f6c38ce

İnternet nedir diye sorarsak şayet,  interneti bilgisayarların birbirine bağlanması olarak tabir edebiliriz. Küçükken LAN  ile “Counter Strike” oynayan arkadaşların hemen aklında canlanacaktır.  LAN(Local Area Network) yerel ağ bağlantısıdır ve internet bağlantısından tek farkı kendi bilgisayarlarınızla oluşturduğunuz lokal bir internet olmasıdır.   Bu lokal ağın dünyadaki tüm bilgisayarlar ile yapıldığını düşünün. Bu durumda hem güvenlik konusunda hem de erişim konusunda işlerin fena halde karışacağını tahmin ediyorsunuzdur.  O halde global internet ağının lokal ağdan bazı farklarının ve kurallarının olması kaçınılmazdır.

Global İnternet ağına bağlanan iki çeşit bilgisayar vardır. 1. çeşit bilgisayarlar, kişisel bilgisayarlardır ki bu bilgisayarlar günlük kullanımda kullandığımız bilgisayarlardır.  İkinci çeşit bilgisayarlar ise sunucu bilgisayarlar olarak adlandırılır.  Sunucu bilgisayarlar internete girdiğinizde gördüğünüz web sayfalarını, videoları, görüntüleri, yazıları tutan bilgisayarlardır.  www.elektronikhobi.net adresine girdiğinizde bu web sayfasını tutan sunucu bilgisayara bağlanmış olursunuz.  Kişisel bilgisayarlara ise global internet üzerinde doğrudan erişim söz konusu değildir.

İnternet üzerindeki bu kadar bilgisayarın birbirine bağlanabilmesi ve birbirini tanıyabilmesi için tabi ki de her bilgisayarın bir kimliğinin yani bir adresinin olması gerekir. Buna IP adresi ismini veriyoruz.  Sunucu bilgisayarların IP adresleri statikdir. Yani  değişmeyen ve tüm dünya tarafından bilinen adresleri vardır.  Kişisel bilgisayarlar ise dinamik ip denilen sürekli değişen  IP adreslerine sahiptirler.

Sunucu bilgisayarların da kendine özgü işletim sistemleri vardır.  Genellikle Linux işletim sistemi sunucu bilgisayarlarda yaygın olarak kullanılıyor.  Sunucu bilgisayarın işletim sistemi sizi ilgilendiriyor çünkü tasarım için kullandığınız programların satın aldığınız sunucu bilgisayarın işletim sistemi ile tam anlamıyla uyumlu olması gerekiyor.

indir

Eğer internette bir web sayfası oluşturmak istiyorsanız o halde ihtiyacınız olan iki en temel şey den birincisi alan adı yani internet adresiniz, ikincisi ise web sayfanızı tutacak olan bir sunucu bilgisayardır.  Genelde bu gibi terimler türkçe değil de ingilizce kullanılır.  Alan adına domain,  sunucu bilgisayarda hafıza kiralamaya da hosting deniyor.  Domain ve hostingi  yıllık olarak kiralıyorsunuz.  Google amcaya hosting ve domain yazdığınızda karşınıza çıkan binlerce hosting kiralama sitelerinden birinden bunları temin edebiliyorsunuz.  Bunları temin ettiğinizde size bazı bilgiler verecekler.

1.FTP Sunucu ismi

2. FTP sunucunuzun kullanıcı adı

3.FTP sunucu kullanıcı şifresi

4. Veritabanı ismi

5.Veritabanı ip adresi

6.Veritabanı şifresi

FTP(File Transfer Protocol) işlemleri kiraladığınız sunucu bilgisayarınıza tasarladığınız web sayfalarınızı ve ya dosyalarınızı aktarabilmeniz için gereklidir. Filezilla gibi bazı programlar kendi bilgisayarınızda kiraladığınız alana bu bilgilerle dosya aktarımı yapabilmenizi sağlar. Veyahut hosting kiraladığınız sayfa dan da FTP bağlantısı kurmanız mümkündür.

Tasarladığınız web sayfası herhangi bir veritabanı yönetim sistemine ihtiyaç duyabilir ve bazı bilgileri bir veri saklama disiplini ile tutmak isteyebilir. Mesela tasarladığınız sayfaya girip çıkan kullanıcı bilgileri, kullanıcı bilgileri gibi bilgileri veri tabanında saklamanız mümkündür. Bu yüzden veritabanı erişim bilgilerine de ihtiyaç duyabilirsiniz.

 

Construction site crane building Web Design 3D words.

Son zamanlarda wordpress, jumla gibi web tasarımı çok kolaya indirgeyen bazı taslak web programları meşhur oldu.  Onlardan da bahsedeyim. WordPress gibi bu tarz programlar kullanıcıya kod yazma bilgisi olmadan ve ya işin çok teknik detayını bilmeden de web sayfası sahibi olma olanağı sunuyor. WordPress i bilgisayarınıza yüklediğiniz mikrosoft power point gibi düşünebilirsiniz.  Wordpresin de kurulum dosyasını FTP ile hosting alanınıza atıyorsunuz ve sunucu bilgisayarınıza bu programı kuruyorsunuz. Bu program içerisinde bir çok hazır web sayfası taslağı mevcut. Bu taslakların içlerini ve görünümlerini kolay görsel araçlar yardımı ile değiştirebiliyorsunuz ve özelleştirebiliyorsunuz. Yani aslında yapması gerçekten karmaşık olan bir çok web sayfasını bu programları kullanarak çok basit bir şekilde oluşturabiliyorsunuz.

Olayı şöyle bir kabataslak tarif ettikten sonra bir sonraki yazımda daha detaylı bilgiler vermeyi düşünüyorum. Şimdilik kolay gelsin 🙂

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz