GSM, Mobil İletişim için Evrensel Sistem ( Global System for Mobile )anlamına gelir. Bu; GSM modülleri tarafından sürdürülen cep telefonları içerisinde, dünyadaki herhangi bir mobil ağ ile onların bağlantılarını etkinleştiren, dünya çapında bir standarttır. Bazı uygulamalarda, mikrodenetleyici tabanlı sistemler; bir kullanıcı sistemi kontrol etmek için bağlandığında mesajlar göndererek veya arama yaparak GSM şebekesini etkinleştirir . Sistemler ayrıca uyarmak veya sistemin çalışma durumu hakkında bilgilendirmek için kullanıcıya mesaj gönderebilir.

Böyle tüm durumlarda cep telefonu kullanmak yerine ayrı bir GSM modülü kullanılır. Bir sistem veya cihazla birlikte GSM bağlantısı kullanmanın avantajı herhangi bir kablosuz bağlantıyla karşılaştırılırsa ; cihaz ve kullanıcı için sağlanan hücresel kapsama alanında kablosuz sistemin ne kadar sürdürülebileceği önemsizdir, kullanıcı kontrol edebilir.
Bu özel proje, bir GSM modüle nasıl arayüz oluşturulacağını ve Arduino kartı kullanarak diğer mobil numaralara nasıl kısa mesaj gönderileceğini gösterir. AVR mikrodenetleyici kartları; tüm temel devre ile mikrodenetleyici işlemlerini sağlamaya ışık tutan Arduino önyükleyicisi ile beraber Arduino kartları olarak anılır. Arduino IDE kullanımı çok basittir, temel c programlama bilgilerine sahip olan herkes tarafından hızlıca başlanabilir. “Arduino’ya nasıl başlanır” projesi Arduino kartına başlamakla ilgili gerekli adımları açıklıyor. Arduino dijital I / O, seri port, I2C portu, SPI port vb . kullanan diğer cihazlarla iletişim kurabilir ve bu projede GSM modülü Arduino kartının seri portu kullanılarak arayüzlenmiştir.

 

1

 

Açıklamalar:
Arduino açık kaynak (open source) donanımlıdır, donanım şeması açıktır, herkes Arduino kartını geliştirmek ve dağıtmak için bu şemayı kullanabilir . Ayrıca Arduino IDE de açık kaynaklıdır ve herkes kendi Arduino kütüphanesine katkıda bulunabilir. Tüm arduino kartları programlanabilmek için Arduino IDE ile uyumlu olmalıdır. Bu projede Arduino pro-mini kartı ve Windows için Arduino IDE 1.0.3 sürümü kullanılmıştır ve Arduino pro-mini kartı ve Arduino IDE görüntüsü aşağıda gösterilmiştir:

 

2

3

 

Arduino pro mini kartı devre sistemine sahip olmadığı zamandan beri; onu bir seri port veya bilgisayarın USB portu ile arayüzleştirmek için ve bilgisayarla bağlayabilmek için harici bir USB- TTL dönüştürücü kartı gereklidir. Bu donanım Arduino kartı programlamaya ve ayrıca bilgisayarın USB portu ile seri haberleşmeye yardımcı olur.

Ek bilgi:  Arduino Shield (modül) Listesi 1 

 

4

 

Arduino GSM Modülüyle Kısa Mesaj (SMS) Gönderme projesinde doğrultusunda okuyucunun arduino ile nasıl başlayacağını bildiği ve burada tartışılan her şeyi denediği varsayılmıştır.

Bu özel projede GSM modülü Arduino kartı ile seri haberleşme portu kullanılarak bağlanmıştır. Modül RS232 portuna ve Arduino pro miniye sahip olduğundan beri; TTL mantık seviyeleri kullanarak haberleşme sağlayabilir, RS232 ve TTL mantık seviyeleri arasında çift yönlü bir dönüşüm yapmak için Max232 IC kullanılır. Arduino kartının Tx pimi GSM modülde MAX232’deki Rx pimine bağlıdır ve Arduinonun Rx pimi GSM modülünün Tx pimine kendisini MAX232yi kullanarak bağlanır .

Arduinoda yazılmış kod AT komutları kullanarak GSM modülü ile iletişim kurabilir. Seri haberleşme fonksiyonlarını kullanarak modülünden alınan veya gönderilen AT komutları Arduino kütüphanesi tarafından sağlanır. Bu projede kullanılan; seri port ile verilmiş bir baud hızını sıfırlamaya yardım eden Serial.begin () , seri porta veri göndermeye yarayan Serial.write () , seri porttan gelen verileri okumaya yarayan Serial.available () ve Serial.read () fonksiyonları gibi fonksiyonlar, bir önceki ” Arduino ile seri iletişim nasıl yapılır”, ” Arduino kullanarak seri veriler nasıl gönderilir ve alınır”, “Arduino ile nasıl seri hata ayıklama işlemi yapılır” projelerinde zaten tartışıldı.

Bu projede kullanılan GSM modülü, RS232 seri haberleşme portu kullanarak diğer aygıtlarla iletişim kurabilen SIM900 tabanlı bir modüldür. O 9V güç kaynağıyla çalışır ve bahsettiğimiz görüntü aşağıda verilmiştir:

 

5

 

 

Ek bilgi:

* İkiden Fazla RS232 Cihazın Arasındaki Veri Transferi

* Bilgisayar ve Denetleyici Arasında RS232 Seri İletişimi

 

 

  • GSM modülleri “AT” komutu aldığında “OK” cevabını verir ve bu modül ve mikrodenetleyici arasındaki iletişimi kontrol etmenin en iyi yoludur.
  • AT+ CMGS – Bu komut bir GSM modülünden SMS göndermek için kullanılır. Komutun mesajı gönderebilmesi için bir numaraya ihtiyaç olduğuna dikkat edilmesi gerekir . Bir satır başından sonra biri GSM modülüne SMS metni gönderilebilir <CTRL + Z>’den sonra mesajı tekrar gönderebilir.
  • GSM modülü ile AT komutları kullanarak SMS göndermek için sözdizimi; aşağıda gösterilmiştir ;
    Sözdizimi : AT + CMGS = “mobil_numara” <ENTER> <metni yazın > <CTRL + Z>
    123456789 numarasına “merhaba” SMSini göndermek için, aşağıdaki örnek komut kullanılabilir ;
    AT+ CMGS = “123456789” <ENTER> merhaba <CTRL + Z>
  • Bu şekilde yazılmış bir kod tam olarak aynı komutlarla seri haberleşme fonksiyonlarını kullanarak GSM modülüne otomatik olarak gönderilir dolayısıyla SMS kodda belirtilen numaraya gönderilmiş olur.
  •  ‘\ r’ kodu kullanarak ENTER tuşu temsil edilir ve ASCII değeri olan 26 kullanılarak CTRL + Z temsil edilir.

 

Seri izleme yazılım yardımlarıyla modülün belirtilen numaraya mesaj gönderdiğinden emin olmak için PC kullanarak komut göndermeyi deneyin. Sonra Arduino kartına aynı komutları gönderebilen kodu yükleyebilirsiniz ve “Arduino ile nasıl başlanır” projesinde açıklandığı gibi komutları doğrulamış oluruz.

Bir kez kartı resetleyip kodu başarıyla yükledikten sonra kodda belirtilen numaraya SMS göndermek mümkündür Arduino GSM modülüne aynı komutu gönderir.

Arduino kartı komutlar göndermeye başladığında GSM modülün en az 2 dakika açıldığından emin olun böylece GSM, takılı olan SIM kartın yerini tutan hücresel ağ ile iletişim kurmayı sağlar.

 

Devre Diyagramı :

 

6

 

 

İlgili Video :

2 YORUMLAR

  1. Bilgilendirme için teşekkür ederim. Sıralı olarak makaleyi takip edip uyguladım başarılı sms atıyorum ama türkçe karakter problemi var ve bir türlü çözemedim. Makaleye türkçe karakter problemi çözümünüde ekleyebilir yada okuycular için yönlendirme yapabilirmisiniz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz