Hep merak ettiğim konulardan biriydi rüzgar santralleri, bu hafta sonu gezme fırsatım oldu. İnternet üzerinde okuduğum bilgilerden çoğu şeyin farklı olduğunu gördüm. Örneğin gürültü çok fazla değil. Hatta rahatsız edici bile sayılamaz. Sanko holding bu tesislere sahiplik yapıyor. Gayet sıcak bir ortamda bizi karşıladılar ama bizim şansımıza hava yağmurlu ve sisliydi. Pek fazla dışarda gezme fırsatı bulamadık.

İlk girişte bizi devasa diyebileceğimiz türbinler karşıladı. Otobüsten şaşkınlıkla baktık. Yolunu pek kolay bulamadık diyebiliriz. Çok fazla yol ayrımı olduğundan sürekli irtibat halinde olmamız gerekti. Yolda sorduğumuz benzincinin otobüs çıkmaz demesine rağmen çok rahat bir şekilde ulaştık.

22032013376

Bizi genel müdürü odasında 45 kişilik grubumuzu karşıladı. Rüzgar santralinin özelliklerini anlattı.

Her bir türbin vestas firmasına ait toplamda 20 adet bulunuyor. Her birinin maliyeti 1milyon avro. Tabi kurulum masrafları hariç.

Atmosfere salınmasını engelledikleri karbondioksit miktarı 120bin tondan fazla buda 370bin ağacın işini kolaylaştırıyor.

Toplamda 60 Mw bir enerji üretimi var.

Önceleri ilk kurulum aşamasında çatalca halkının tepkisiyle karşılaşmışlar, halk biz rahat uyuyamayacaz çok gürültü olacak yetiştirdiğimiz tarım ürünleri yetişmeyecek, iklimi bozulacak gibi söylentilerle biraz zorluk çıkarmış fakat kurulduktan sonra işin öyle olmadığını görmüşler.

Gittiğimizde rahatsız edici bir ses ile karşılaşmadık hatta binanın içinde duymadık diyebiliriz. İklimin bozulacağı benim aklıma yatmadı.

 

proje_detayi

Tüm türbinler vestas programı ile kontrol ediliyor. Bu program sayesinde duran türbinler bir şoklama gibi başlatılabiliyor. Ayrıca bazen çok fırtına olduğunda veya bakım için durduradabiliyorlar. Yurt dışından da sistem sürekli kontrol altında. Çatalcadan farkedilmesede türbinin durduğu ordan çalıştırılabiliyor tekrardan.

Beklenen enerjinin yüzde 5 + ve – halinde yıllık seyirleri var. Genelde beklenen enerjiyi tutturan bir santral.

bu devasa yapıların bakım yapılması gerektiğinde merdiven veya asansör ile çıkma imkanı bulunuyor. Asansör olması bizi gerçekten şaşırtmıştı.

Sistem de ki türbinlerin tekrardan çalışması için verilen enerjide üretilen enerjiden veriliyor. Her türbinin altında transformatörler ile gerilim seviyeleri değiştiriliyor. Ayrıca asenkron jenaratör kullanılıyor.

Sistem şebeke frekansına otomatik uyum sağlıyor. 50 hzse 50 hz 52 ise 52 yapılması gereken bir ayar yok.

Ayrıca tüm türbinleirn altında büyük temeller bulunuyor. Bunları dezavantaj olarak düşünebiliriz.

Umarım bu tür santraller ve yenilenebilir enerji çalışmaları gün geçtikçe artarak devam eder.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz