Ana Sayfa Uygulayın Projeler HZ-1050 RFID Okuyucu

HZ-1050 RFID Okuyucu

0
644

RFID (Radio Frequency Identity) sistemlerini son zamanlarda hayatın her alanında görmek mümkün. Dolmuş ve otobüslerde, iş yerlerinde, alışveriş merkezlerinde ve  üretim sahalarında kullanılıyorlar.  Daha güvenilir ve pratikte daha kolay işleme sokulabilen bir sistem olduğu için barkot sistemlerinin de yavaş yavaş yerini almaya başladı denilebilir.

 

 

 

Hz-1050 RFID reader

Sistem kaba taslak bu şekilde işliyor; Siz kartı okuyucuya yaklaştırdığınızda, zaten etrafa radyo frekansına sahip elektromanyetik dalgalar yayan  RFID okuyucu  cihazın bu ürettiği dalgalar sayesinde RFID karta elektromanyetiksel olarak enerji sağlanmış oluyor. Kartın içerisinde küçük yonga denilen  EEPROM ve bir de PCB anten bulunuyor. Kartın içerisindeki EEPROM’a küçük bir enerji sağlandığı anda  içerisindeki bilgiyi hemen küçük antene veriyor ve bu sayede RFID okuyucu kartın içerisindeki ID bilgilerini okuyor. Her kartın EEPROM’undaki  ID farklı olduğu için hangisinin hangi kart olduğunu anlayabiliyorsunuz.

Rfid

 

RFID okuyucuları Low Frequncy, High Frequency ve Ultra High Frequency olarak ayırabiliriz.  Radyo frekansındaki elektromanyetik dalgaların salınım frekanslarının yüksek olması, okuyucuların daha uzak mesafelerden okuma işlemi gerçekleştirebilmesine olanak tanıyor. Mesela otobanlarda bulunan otomatik geçiş sistemlerinde ultra high RFID okuyucular kullanılıyor.

Hz-1050 low frequency, 125khz lik bir RFID okuyucusudur. Yani 125khz frekansındaki RFID kartlarını okuyabilir.  3 ile 10 cm okuma mesafesine sahiptir.  Okuyucu SPI ve Rs232 protokollerini desteklemektedir.  Yani herhangi bir ID okuduğunda Tx(Rs232 Çıkışı ya da Uart çıkışı) ve SDO(SPI çıkışı) bacaklarından bu protokollerde çıkışlar verir.

125 KHz frekans aralığında çalışan temel bir RF kartları kendine özgü 32 bit ID’leri eeprom’unda saklar. İnce ve esnek bir yapıya sahiplerdir. Mesela Arduino kullanarak basit bir program yazalım ve RFID okuyucunun Rs232 çıkışını yani Tx çıkışını Arduinonun Rx girişine bağlayarak  kartı okutturalım. Bu sayede Arduinonun okuduğu 32 bir ID leri integer tipine çevirerek serial monitore bastırabiliriz.  Yazdığımız basit program şu;

 

int gelenveri=0;
unsigned int i = 0;

unsigned int data1=0;
unsigned int data2;
unsigned int data3;
unsigned int data4;
void setup()
{ 
  //Seri haberleşme hızını ayarlıyoruz
  Serial.begin(9600);
} 
void loop()
{ 
 
  if(Serial.available()>0)
  {
   
  data1=Serial.read();
  Serial.println(data1);
  if(data1==0){ 
    delay(10);
     data2=Serial.read();
     Serial.println(data2);
                   
       if(data2==133){
      delay(10);
       data3=Serial.read();
       Serial.println(data3);
       
       if(data3==14){
          delay(10);
          data4=Serial.read();
          Serial.println(data4);
          if(data4==128){
             delay(10);
             
             Serial.println("kart1");
          }}}     
     
    }                  
        
      }

  }
  
  
  

Ve serial monitörde  kartın içerisindeki ID leri 4 adet sayı şeklinde görebiliyoruz;

Adsız1

 

p10 led panel

YORUM YOK

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here