İlk ışıkla veri iletimi denemelerinde çok az bir veri aktarımı sağlansada bugün bu teknoloji oldukça gelişmiştir. Fiber optik kabloların tasarımı ve çalışma prensibine de temel olmuştur.

Bir çok haberleşme sisteminde kullanılmaktadır. Işıkla veri aktarımında bakır kabloya göre yüksek veri transferi sağlanmaktadır.

Ortam ne olursa olsun bozulma miktarı yok denecek miktara gelmektedir. Lazer ışıkları ile veri taşınabilmektedir. Lazer ışıklarının her birinin farklı dalga boyu ve frekans aralığı vardır.

sfsfas

Eğer lazerin gücünü artırırsak daha güçlü bir lazer herhangi bir cisim üzerine yazı yazabilecek noktaya gelecektir. Örneğin 100 mW’ın üzerinde ki bir lazer etkili bir ışık kaynağı olacaktır.

Ses sinyalinin genliği artıp azaldığında, lazerden geçen akım da benzer şekilde değişir.Böylece lazer ışını ses bilgisini taşımış olur. Alıcı devresindeki LDR (foto direnç) üzerine lazer ışını odaklandığında, ışık şiddetindeki değişimler

LDR’nin direncinde değişime neden olur ve LDR’ye seri bağlı durumdaki kulaklıktan değişken bir akım geçer. Bu akımın dalga şekliyle vericideki ses sinyalinin dalga şekli yaklaşık aynıdır. Kısaca onlarca metre uzaktaki bir kişi basit bir düzenekle radyo yayınını dinleyebilir.

Verici devresi

lazervericiAlıcı Devresi

LDRalici (1)

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz