Led tarihi

[divider]

1907 de İngiliz deneyci  H. J. Round , Marconi Labs’da elektrolüminans etkisini keşfetti. Bunun üzerinden 13 yıl geçmişti ki, Oleg Vladimirovich isimli bir Rus bilim adamı ilk ledi üretti. Pratik kullanımının bulunması için uzun yıllar geçti.

1962’de Nick Holonyak Jr. General Electric Company ‘de çalışırken ilk görünür spektrumda çalışan LED’i buldu. Bu yüzden Nick Holonyak, ledin babası olarak hatırlanır.

Led önceleri oldukça pahalıydı. İlk düzenli üretim Monsanto Corporation tarafından 1968’de gerçekleşti.  Ürettikleri led “kırmızı led” di. Bu şirketi daha sonra Hewlett Packard (HP) takip etti.

 

Ledler nasıl çalışır?

[divider]

Her diyotta olduğu gibi, ledlerde de P-N birleşimi vardır. P-N birleşimi, ileri yönde enerjilendiğinde, içinden akım akar. Bu akım elektronları ve deliklerin hareketlenmesine neden olur. Bu olduğunda elektron daha düşük bir enerji seviyesine düşer ve bir miktar enerjiyi foton olarak  yayar. Daha büyük ölçekte, bu fotonlar ışık üreteceklerdir.

Sanıldığı gibi, ledin yaydığı ışığın rengi, dış kabının rengine göre değil, üretilen ışığın dalga boyuna göre belirlenir. Led’in yaydığı ışığın dala boyu ise P-N birleşiminin meydana geldiği malzemeye göre değişecektir. Aşağıdaki tabloda hangi malzemenin , hangi rengi ürettiği görülüyor:

renk_scala

Led Nasıl Kullanılır?

[divider]

Ledler diyotdur ve ışık yayması için ileri yönde enerjilenmelidirler. Bunun anlamı, ledin anot bacağı , pilin + kısmında ; ledin katot bacağı ise , pilin – kutbuna bağlanmalıdır.

led_baglama
Ledin anot ve katot bacaklarını bulma

Ledin anot ve katot bacaklarının hangisi olduğunu bulmak çok kolaydır. Önce bacakların uzunluğuna bakılır. Uzun bacak anot, kısa bacak katotdur. Diğer bir yöntem ise, ledin altından baktığınızda bir taraf kesiktir. Buraya yakın bacak katotdur. 3. yöntem ise, ledin içine bakıldığında, büyük (üçgen) kısım katot, küçük (düz) kısım ise anottur.

Ledi bağlarken bacaklarını düzgün bağlamanız çok önemlidir. Bir ledi güvenli bir şekilde çalıştırmanın en basit yolu, bir dirençle seri(öndirenç) bağlamaktır:

 

led1

 

 

Eğer ters bağlantı yaparsanız, katoda + voltaj uygularsanız , led normal diyot gibi davranacaktır. Işık vermez. Akım geçirmez. Belli bir değerden sonra ise bozulur.

 

[box type=”warning” align=”aligncenter” width=”640″ ]SONRAKİ SAYFAYA AŞAĞIDAN GEÇEBİLİRSİNİZ.[/box]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz