Ölçmenin Temelleri

0
369

Ölçme bir büyüklüğü kendi cinsinden seçilen bir birimle karşılaştırma demektir. Bu büyüklükler fiziksel büyüklüklerdir.

Bir ölçme işleminin ölçebildiği 0 olmayan en küçük değer alt ölçme sınırını oluşturur. en büyük değer ise en üst ölçme sınırını oluştur. alt ve üst ölçme sınırları arasında ki aralığa ölçme aralığı veya ölçme alanı denir. 

Nominal ölçme sınırı ise genellikle aletin üzerinde yazan üst ölçme sınırına eşit veya yakındır.

Ölçmede üç temel prensip bulunur:

1.Etki: Bir büyüklüğe etki etmeden ölçüm yapılamaz.

2.Hata: hatasız ölçmek mümkün değildir.

3.Cevap Süresi: Ölçme bir gecikmeden sonra sonuç verir.

Hataların bazı sebepleri olur bunlar;

Kişi Hataları: ölçmecinin yaptığı her türlü yanlış okumalar prensip yanlışlılları ve her çeşit hesap yanlışlarını kapsar kişi hatalarını ölçmeyi yapanın bilgisi görgüsü ve dikkati arttırılarak tamamen yok edilebilir.

Rastlantı hataları: Belirli bir ölçme işlemi aynı ölçme metodu aynı ölçekler ve aletlerle eşit ortak şartlar altında tekrar edilirse aynı büyüklük ölçülse de ölçülen değer farklı olur. elemanların ısınması hatta hava hareketleri bile ölçmeyi etkileyebilir.

Sistem Hataları: ölçme aletlerin hatalarından dolayı oluşur. Bu hatalar genellikle ölçü haletinin kılavuzunda hata oranı olarak bulunabilir. Bu hatalar yapım,metot , okuma ve belirtme hatası ve ortam etkilerinin getirdiği hatalar olabilir.

Kararlılık ölçme işleminin tekrarlanabilirliğinin bir ölçüsüdür. Analog ölçü aletlerinde daha az hata yapmak için sağ tarafına yakın yapmak gerekir.

Ölçmeler direk veya indirek olarak yapılır. Direkte ölçülecek olan büyüklük aletin temas ettirilmesiyle ölçüm yapılmasına dayanır. diğerinde ise dolaylı yoldan bir ölçme vardır. Örneğin tansiyon ölçerken kanda ki basıncın ölçülmesi dolaylı bir yoldur. Alet kana değdirilmez fakat ölçüm basıncıyla yapılır.

Bir elektriksel büyüklüğün ölçülebilen 4 büyüklüğü vardır.

Ani değer

Ortalama Değer

Tepe değeri 

Efektif Değer

 

p10 led panel

YORUM YOK

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here