Ana Sayfa Elektronik Öğrenin Dosya Konuları Opamp nedir? Nasıl çalışır? (2)

Opamp nedir? Nasıl çalışır? (2)

2

Opamp yazı dizimize 2. yazımız ile devam ediyoruz. 1. yazımızda “opamp nedir?” sorusuna cevap vermeye çalışmıştık.

Op-Amp’ın çeşitli kullanım alanları vardır:

 

TERSLEMEYEN YÜKSELTEÇ:

 

TERSLEYEN YÜKSELTEÇ:

VOLTAJ TAKİP EDİCİ OLARAK OP-AMP :

 

KARŞILAŞTIRICI OLARAK OP-AMP:

Op-amp iki gerilim sinyalini karşılaştırabilir. Bu modda çalışmasına “comparatör” veya “differansiyel amplifikatör (fark yükselteci)”

denir.  Bu modda çalışırken opamp iki sinyal arasındaki farkı yükseltir. Aşağıdaki animasyonlarda simetrik ve simetrik olmayan beslemede bu durumu görebilirsiniz.

 

 

OP-AMP’IN SCHMITT TRIGGER OLARAK KULLANILMASI:

Op-amp schmitt trigger olarak da kullanılabilir. Bu durumu aşağıdaki şekillerden görebilirsiniz:

Schmitt trigger’in girişi low iken, çıkışı high olur.  Giirş sinyali artarken, 3.3V olana kadar çıkışta değişiklik olmaz.  Bunun sebebi,  10k lık dirençlerdir. 2 adet 10k direnç gerilim bölücü olarak kullanılır.

Schmitt Trigger devreleri, bir sinyalin değişimlerini algılamak amacıyla kullanılır.  Sinyaller çok yavaş da değişebilir. Örneğin foto transistörün gün ışığındaki değişimleri gibi.  Bu tarz uygulamalarda çıkış güneşe bağlı olarak yavaşça artacak ve azalacaktır. Sonuca bağlı olarak sistem on/off olacaktır. Bu istenmeyen bir durumdur. Schmitt Trigger ise belirli sinyal şartlarında ON/OFF yapılabilmesini sağlar.

 

 OP-AMP’IN PRATİK UYGULAMALARI:

ZAMANLAYICI (TIMER)

Butona basılıp bırakıldığında led bir süre daha yanmaya devam eder.  Burada en önemli malzeme OP-AMP’dır. Op-amp karşılaştırıcı olarak kullanılır.  + uçtaki gerilim – uçtakinden daha yüksekse, çıkış HIGH olur. Led yanar.  – uç normal şartlarda referans gerilimi dediğimiz belli bir gerilim değerinde sabit kalır.  + uçtaki gerilim değişir.  2 ader 10k direnç gerilim bölücü olarak kullanılmıştır.  Orta noktadaki gerilim 4,5V dur. 1k’lık direncin kullanılmasının nedeni ise,pot; sıfıra kadar düşürülürse kısa devre durumu olmasını engellemektir. 500k’lık pot ile 2200uF lik kondansatör 4,5V’a şarj edilir.

BASİT İNTERCOM:

 

KRİSTAL RADYO:

 

ÜÇGEN VE KARE DALGA OSİLATÖRÜ:

 

SES MIXER DEVRESİ:

 

Opamplarla ilgili yazı dizimizin sonuna geldik.  Yorum kısmını kullanara sorularınız iletebilirsiniz.

Bir süre sonra opamplarla ilgili animasyonlar yayınlayacağız.

 

 

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version