niceCrystal1

Bir elektronik mühendisi olarak  piezo elektrik materyallerin doğal mühendislik harikalarından bir tanesi olduğunu düşünmekteyim.   Bu materyaller bilgisayar alanından tutun da efenime söyleyim enerji alanına kadar bir çok alanda kullanılıyor.  Materyal hakkında bir çok düşünce ve fikir aklınıza gelebilir. Çünkü bu meretin kendi doğası karmaşık sistem kurulumuna gerek duymadan  tam da mühendislerin istediği iki işi yapıyor. Bir tanesi “energy conversion” diğeri ise “signal conversion”.

Piezo elektrik özelliği, malzeme üzerine uygulanan mekanik kuvvet sonucunda, malzemenin iki ucu arasında bir potansiyel fark oluşumu sağlar. Bu etki, malzemenin içindeki polarizasyon yoğunluğu değişmeyle doğrudan alakalıdır. Eğer malzeme kısa devre değilse, uygulanan stress malzemede bir voltaj meydana getirir. Piezoelektrik malzemeler terslenebilirdir; yani malzemeyi sıkıştırdığınızda oluşan potansiyel fark malzemeyi aynı kuvvetle gerdiğinizde oluşan potansiyel farkın negatifidir.  Tek sıkıntısı bu potansiyel fark oluşumunun belli bir zaman içinde nötralize olmasıdır. Yani cisme basınç uygulamaya başladıktan belli bir süre sonra potansiyel fark sıfıra inecektir. Çünkü kristal içerisindeki potansiyel fark kendini belli bir süre sonra nötürler.

PIEZO

Gördüğünüz üzere malzemenin yarı iletken kristal yapısı sıkıştırıldığında ya da gerildiğinde potansiyel fark oluşumunu gayet müsait hale getirmiş doğal bir mühendislik çalışması gibidir.   Silikon ve oksijen atomlarının dizilimleri bu olanağı sağlar.   Piezo elektrik etkinin “sesin oluşturulması ve algılanması”, “yüksek voltajlar oluşturulması”, “elektronik frekans yaratılması”, “mikrobalans”, ve “optik çevrimcilerin aşırı ince odaklanması” gibi kullanışlı uygulamaları vardır.  Yani mikrofonlarda,  elektrik enerjisi üretim sistemlerinde, cd çalarlarda, optik okuyucularda ve daha bir çok alanda kulanılırlar. Aynı zamanda atomik çözünme sonucunda bilimsel birçok tekniğin (taramalı prop mikroskoplar olan STM, AFM, MTA, SNOM gibi) temelini oluşturmakla birlikte, günlük kullanımda ateşleyici olarak çakmaklarda ve barbekülerde kullanılmaktadırlar.

Sizce de müthiş bir malzeme  değil mi?  🙂  Ne kadar güzel olduğunu göstermek için şu videoyu sizinle paylaşmak isterim;

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz