Günümüzde PLC Sistemleri;

çok karmaşık ve zor olan otomatik kumanda problemlerinin çözümünde büyük kolaylıklar sağlamaktadır. PLC içerisinde çok çeşit ve sayıda kumanda elemanı bulunmakta olup her eleman bir adresle ifade edilir. PLC’ ye verilen komutlarla bu elemanlar çalıştırılarak çıkış birimine bağlanan elektrik motoru, selenoid valf, lamba, kontaktör, röle gibi değişik yükleri amaca uygun olarak çalıştırmaktadr. PLC’ de ayrıca matematiksel işlemlerle (toplama, çkarma, çarpma, bölme, artırma,azaltma, PID vb.) pals üretme işlemleri de yapılabilmektedir.

 

PLC modeli ve markası ne olursa olsun temelde çalışma şekilleri genelde aynıdır. Komutların ve PLC içerisinde bulunan elemanların (giriş röleleri,zaman röleleri, yardımcı röleler, sayıcılar, özel hafıza bitleri, çıkış röleleri vb.) isimlendirilmesi (adresleme işlemleri) PLC’ nin markasına göre bazı değişiklikler göstermektedir.
PLC’ nin programlama dili klasik kumanda devrelerine uyum sağlayacak şekildedir. PLC’ lerde programlama yapabilmek için öncelikle klasik kumanda devrelerini bilmek gerekir. PLC, girişten alınan bilgi ve komutlar ile çalışır. PLC ; sensörlerden (ani temasla buton, seçici anahtar, dijital anahtar, sınır anahtarı, yakınlık anahtarı, ısı – ışık – manyetik – optik etkiyle çalan elemanlar) aldığı bilgiyi operatör ( kullanıcı) tarafından verilen programa göre işleyen ve çıkış bölümüne aktaran mikroişlemcidir. 

Çıkış bölümüne ise iş elemanları (motor, selenoid valf, kavrama sistemi, ısıtıcı, sinyal lambası, röle, kontaktör vb.) bağlanr. Küçük güçlü yükler PLC çıkışına direkt olarak bağlanabilir (röle çıkışlı PLC’ lerde 2 A.’ e kadar, transistör çıkışlı PLC’ lerde 0.75 A.’ e kadar). Ancak büyük güçlü yüklerin röle ya da kontaktör üzerinden sürülmeleri gerekmektedir.

Çıkış rölesi ( Q ) :
Sensörlerden aldığı komutlarla, yüklenen programa uygun olarak çalan PLC, çıkış modülündeki röleleri amaca uygun olarak enerjileyerek iş elemanlarının (yüklerin) çalışmasını sağlar. Çıkış rölelerinin programda ifade edilebilmesi için belirli adreslere sahip olmas gerekir. Örnek : Q0.0………Q5.7 gibi.

Çıkış rölesi numaraları :
Çıkış rölesi numaraları giriş rölelerinde olduğu gibi oktal sayı sistemine göre ifade edilir.

Örneğin       Q0.0……… Q0.7
                  Q1.0……… Q1.7
                  Q2.0……… Q2.7
                  Q3.0……… Q3.7
                  Q4.0……… Q4.7
                  Q5.0……… Q5.7 gibi
(Bu numaralar S7 200 CPU 212…….226,226XM için geçerlidir). Değişik marka PLC’ler için çıkış röleleri değişik şekillerde ifade edilebilir.

            bir sonraki derste görüşmek üzere…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz