Ana Sayfa Elektronik Öğrenin Bunları Biliyor musunuz? Proje yapımında nelere dikkat etmeliyiz?

Proje yapımında nelere dikkat etmeliyiz?

0
454

Öğrenim hayatımız boyunca bir çok kez proje hazırlamak zorunda kalıyoruz.  Proje seçmek için günlerimizi harcıyoruz. Peki proje seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Bu konumuzda ElektronikHobi’ci arkadaşlara proje seçiminde nelere dikkat etmemiz gerektiğini işleyeceğiz. İnşallah bu konuyu faydalı bulursunuz.

 

Zamanı iyi kullanın

Hızlı bir şekilde başlayın. Erteme proje hazırlama konusunda ölümcül bir hatadır. Projenizi seçin.  Neler yapmanız gerektiğini planlayın.  Malzemelerinizi satın alın.  Bütün bunları son gece yapmadan daha sinir bozucu bir şey yoktur. O yüzden projenin teslim tarihi gelmeden mutlaka harekete geçin.  Zamanı iyi kullanma çok önemlidir.

Makul hedefler belirleyin ve hedeflerinize ilerleyin.

Projeniz için çeşitli aşamalar belirleyin.  Bu aşamaları belirlediğiniz zaman içerisinde tamamlamaya çalışın.  Unutmayın hedefleriniz makul olmalı. Yapılabilir ve yapılan bir hedef, yapılamayacak bir hedeften her zaman daha iyidir.  Elektronik için şöyle bir kural vardır: Basit bir devrenin her şeyini öğrenmek, karmaşık bir devrenin az bir kısmını öğrenmekten daha iyidir.  Projenizi basit ve küçük kısımlara ayırarak tamamlayın. Unutmayın puzzle birleştiğinde resim ortaya çıkar.

Yeni bir proje yapmanın asıl gayesinin yeni bir şeyler öğrenmek olduğunu unutmayın.  Yeni bir  şeyler öğrenin ve eğlenmenize bakın.   Çok kolay yapabileceğiniz projeler peşinde koşmayın. Hiç yapamayacağınız kadar zor projeler de zaman kaybettirir.  Proje yapımında çıkacak zorluklardan hoşnut olun.

 

İlgi alanlarına uygun proje seçin

Hangi alanlar ilginizi çekiyor? Güneş enerjisi, ses devreleri, arduino, 555 devreleri , motorlar, ledler, … Elektrik ve Elektronik çok geniş bir alandır. Yapılabilecek o kadar çok şey var ki.. Bir alana odaklanmak daha iyi olacaktır.  Ne yapmak istiyorsunuz?  Severek ve isteyerek yaptığınız projelerden gerçek faydayı sağlayabilirsiniz.

 

İnterneti akıllıca kullanın

İnternette tarama yaparken aradığınız terimleri ve kelimeleri dikkatli seçin. İlk girdiğiniz kelime öbekleri her zaman istediğiniz bilgiye ulaşmanızı sağlamaz. Düşünün ve farklı kelimelerle aramaya devam edin. Basit bir kelime değişikliği bile zamanınızı boşa harcamanızı engelleyebilir. Unutmayın, karşılaştığınız problemle daha önce karşılaşmış birisi mutlaka vardır.

 

Mümkünse benzer 2 proje seçin.

Bu yolla eğer ilk projeniz çalışmazsa, yedekte bir projeniz mutlaka olsun. Bu, hem rahat olmanızı hem de benzer bir hedefi tutturmanızı sağlayacaktır.

 

Projenizle ilgili iyi bir döküman havuzunuz olsun

Yapacağınız proje ile ilgili toplayabildiğiniz her bilgiyi toplayın. Yapan kişilerin yorumlarını okuyun. Eğer kimse devreyi çalıştıramamış ise,  herkes çalışmadığını söylüyorsa, muhtemelen doğrudur. Ama sadece 1-2 kişi çalışmadığını söylüyorsa, siz de deneyebilirsiniz.

 

Forum sitelerini takip edin

Projeniz ile ilgili yardım  alabileceğiniz birçok forum sitesi var. Bu sitelere ücretsiz üye olun. O sitelerde, takıldığınız yerlerde size yardım etmek isteyecek çok arkadaş bulacaksınız.

 

Malzemelerin bedellerini karşılayabileceğinizden emin olun.

Bazı durumlarda o malzemeye ulaşamayabilirsiniz veya ücretini karşılayamayabilirsiniz.  Planlama aşamasında ne kullanacağınız listesini yapın. Maliyetlerinin ne kadar olacağını hesaplayın. Bazı malzemeleri eski makinalardan çıkartabilirsiniz. Örneğin; eski harddisklerden süper mıknatıs, step motor , dişli sistemi gibi birçok malzeme edinebilirsiniz. Büyük bir şehirde oturuyorsanız bitpazarlarından, eskicilerden hazine değerinde cihazlar alabilirsiniz. Ben 2011 yılında Ankara Bitpazarından 120 TL ye satılan bir DC motoru 5 TL ye almıştım. 🙂

 

Yedek malzemeleriniz olsun


Murphy kurallarına göre mutlaka bir şeyler ters gidecektir. Yanlış yerleştirme, yanlış malzeme kullanımı gibi her türlü kazalar ElektronikHobi’cilerin  peşini bırakmaz.

 

Deney Bordu kullanın.

Biliyorum pek sevmiyorsunuz.  Breadboard kullanmak sıkıcı olabiliyor. Ama baskı devre hazırlama zahmetine girmeden önce mutlaka bir deneme yapın.

 

Problemlere kendinizi hazırlayın.

Projeniz ilk denemenizde çalışmazsa şaşırmayın. Bu durumları tamir yeteneğini geliştirmek için bir fırsat olarak kabul edin.

 

Stresle başa çıkmayı öğrenin ve sabırlı olun.

 

Her işin başı sabır derler. ElektronikHobi’ciler için fazlasıyla geçerli olan bir sözdür bu. Strese dayanıklı olun. Sabırlı olun. Sonuca odaklanın. Sonuçta projenizi tamamlamayı başaracaksınız.

p10 led panel

YORUM YOK

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here