Bu dosya konumuzda Schottky (Şotki) diyotlarla ilgili ihtiyaç duyabileceğiniz her bilgiyi vermeye çalışacağız. Konunun sonunda videolarla anlatımları da bulabilecek, Schottky (Şotki) diyot konusunda hazırlanmış akademik çalışmalara ve Schottky (Şotki) diyot datasheetlerine ulaşabileceksiniz. Schottky (Şotki) diyot nerelerde kullanıldığını ve neden kullanıldığını anlayacaksınız.

Schottky (Şotki) diyot nedir?

 

Diyotlar genellikle çok yüksek frekanslarda (200 kHz – 2 MHz arası) gerilim yönünün değiştirilmesine karşılık veremezler. Yani iletimden yalıtıma , yalıtımdan iletime kolay ve hızlı geçemezler. Burada devreye  Schottky (Şotki)  diyotlar giriyor.  Şotki diyotlar normal diyotun n ve p maddelerinin birleşim yezeyinin altın, gümüş veya platinle kaplanmasından meydana gelmiştir. Birleşim yüzeyi platinle kaplanarak ortadaki nötr bölge inceltilmiş ve akımın nötr bölgeyi aşması kolaylaştrılmıştır. Normal diyotlar 0.6–1.7 volt arasında iletime geçerken şotki diyotlar 0.15–0.45 volt arasında iletime geçiyor. Hızlı tepki vermesinden dolayı güç konverter (power converter) devrelerinde ve birçok güç kaynağı devresinde kullanılır. RF dedektörlerde ve mixerlerde devrenin en önemli elemanlarından biridir. Bu devrelerde 50GHz gibi çok yüksek frekanslada çalışır.

Schottkydiyodun dezavantajları 50 V gibi bir ters gerilime kadar çalışabilmeleri ve aşırı ısınmalarıdır. Özel olarak 200V a kadar çalışan Schottky  diyotlarda üretilmiştir.

Schottky (Şotki) adını Alman fizikçi  Walter H. Schottky den alıyor.

Çok kullanılan Schottky diyotlar şunladır:

1N5817 serisi (1 ampere kadar)

Küçük sinyallerde: 1N5711,1N6263, 1SS106,1SS108,

Yüksek frekanslarda  BAT41–43, 45–49 serisi

schotky bariyer devresi
schotky bariyer devresi

Schottky (Şotki) diyot ile ilgili görseller:

Schottky (Şotki) diyot ile ilgili linkler:

Datasheet

Listesi

Satın almak için

Schottky (Şotki) diyot ile ilgili akademik çalışmalar

Schottky (Şotki) diyot ile ilgili videolar:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz