r1

Vana İç Yapısı


r2

Su giriş vanası , elektrikle kontrol edilen ve su basınçı ile su yolunu açan veya kapatan elektromekanik bir elemandır. Su giriş vanaları sadece gerilimle kontrol edilmezler , su basınçları istenilen seviyenin altında veya üstünde olduğu durumlarda da vananın su yolu açılmaz veya kapatılamaz. Bu nedenle su basıncı vananın çalışması için en kritik değişkendir.

SSA,su basıncı ile çalışır.1,2 ve 3 seviyeli SSA mevcuttur.Her birinde ilave olarak emniyet su seviye kontağı mevcuttur ve bu kontak direk pompaya bağlıdır.SSA’na bir hortum bağlıdır,piponun (havalık) ince ucu bağlı olan bu hortum sayesinde su seviyesi SSA tarafından algılanır.Piponun kalın tarafına bağlı kalın hortum ise kazan çıkış hortumuna bağlıdır.Genellikle kullanmakta olduğumuz tek seviyeli SSA ile tek seviye su miktarı kontrol edilebilir,2 seviyeli SSA ile ise çift seviye su miktarı kontrol edilebilmektedir.SSA’nın açtığı ve kapattığı yer aynı değildir,buna diferansiyel denilir.SSA 1-2 veya 1-3 kontakları kapalı olsa dahi 1-4 emniyet kontağı kapanabilir.

Genel Su Alma Algoritması

Genel su alma prensibi,eksilen suyun tamamlanarak yıkama seviyesinde su ile yıkama yapılmasıdır.Makinaya alınan su çamaşırlar tarafından emildiğinde,her defasında eksilen su kadar su alınır,böylelikle seviyeye ulaşılır.Bu çevrim tüm yıkama boyunca tekrarlanır.Mekanik makinalarda tekrar su alma sayısı sonsuz olup,elektronik makinalarda 8 ile sınırlandırılmıştır.Mekanik makinalarda su alınırken PC ilerlemez,elektronik makinalarda ise süreye dahil edilmemiştir.

Tekli,ikili ve üçlü tipleri vardır.Mesela üçlü tipte tek su girişi ve 3 su çıkışı vardır.

Vana, lastik diyaframın üzerine basınç ayar deliğinden dolan su sayesinde kapatılır,nüve düşey hareketi ve basınç kaçırma deliğinden kaçan su sayesinde ise açılır.

Vananın kapalı veya açık olmasını suyun basıncı sağlar,vana 0,3-10 Bar arasında çalışabilir,biz min.çalışma basıncını 1 Bar olarak belirtiyoruz,daha düşük su basıncında su alınmaz.1 Bar basınç yaklaşık olarak tam açık konumdaki musluktan 1 dakikada 8 litre su alınmasına denk gelmektedir.10 Barın üzerindeki su basıncında ise vanada inleme ve su kaçırma olur.Vanadaki basınç kaçırma deliği tıkandığında vana su almaz,basınç ayar deliği tıkanırsa ise vana enerjisiz bile olsa sürekli su alır.Vana direnci yaklaşık 4 kΩ’dur.

ÇM vanalarının debisi 10 lt./dk.’dır.Üçlü vanalardaki yumuşatıcı vanası debisi ise 4 lt./dk.’dır.BM vanalarının debisi ise 2,5 lt./dk.olup,çift su girişli BM vanalarının her biri 1,25 lt./dk.’dır.

Özellikle uzun süre depo ve bayilerde bekleyen BM ve ÇM’leri vanaları kararsız çalışabilir,bu durumda öncelikle su ve elektrik bağlantıları sökülerek montaj tekrarlanmalıdır.

Aşağıdaki Şekil-11’de selenoid bobine enerji uygulanmadığı durum görülmektedir. Bu durumda gövde içinde yer alan yay nüveyi ileri doğru iterek diyafram üstündeki basınç kaçırma deliğinin kapanmasını sağlar. Su vananın giriş kısmındaki filtreden geçerek basınç ayar deliğinden diyaframın üst kısmına dolar , üst kısma dolan su diyaframda basınç dengelenmesini sağlar , böylelikle diyafram çıkış kanalını kapalı tutar . yani selenoid bobinde enerji olmadığında su basıncı marifetiyle  vana su yolunu kapatır.

r3

Aşağıdaki Şekil-12’de gösterildiği gibi selenoid bobine enerji uygulandığında , bobinde oluşan magnetik alan yayın gücünü yenerek nüvenin yukarı doğru hareket etmesini sağlar. Böylelikle basınç kaçırma deliği açılır , diyaframın üstünde bulunan su çıkış tarafına doğru boşalarak diyafram üstündeki basıncın azalmasını sağlar. Diyafram üstünde basınç kalmadığı için giriş kısmından gelen su diyaframın yukarı doğru esnemesini sağlar ve çıkış yolu açılır. Bu durumda vana su alır

r4

* Su giriş vanası 0.3 ile 10 bar basınç aralığında çalışmaktadır.

* Su giriş vanasının direnci yaklaşık olarak 4 kohm dur.

* Basınç kaçırma deliğinin tıkanması durumunda  vana hiçbir durumda su almaz

* Basınç ayar deliği tıkalı ise vana sürekli su alır. ( Enerji yokken dahi)

* Su basıncının 0.3 bar basınçtan küçük olması durumunda vana su almaz.

* Su basıncının 10 bardan büyük olması durumunda vana sürekli su alır.

Elektromekanik program cihazı ve su seviye anahtarı kullanılam makinelerde su giriş vanasının bağlantı prensibi; (Direnci büyük olan vana devrede,pompa ise devrede değildir,iletken gibi davranır)

r5

Elektronik kontrol kartı kullanılan çamaşır makinelerinde su giriş vanası çalışma prensibi;

Elektronik kontrol kartı kullanılan çamaşır makinelerinde , su giriş  vanaların triyak  kullanılarak kontrol edilir. İlke olarak , su giriş vanası elektronik kart tarafından enerjilendirildikten sınra ,su seviye sönsörü ile , kazan içindeki su miktarı kontrol edilmeye  başlanır ve su yıkama programında tanımlanan seviyeye ulaştığında  , elektronik kart triyak ile su giriş vanasının enerjisini keser.

r6

Çamaşır makinesinde seçilen programa bağlı olarak 3 farklı bölmesinden , deterjan ve yumuşatıcı alınması gerekmektedir. Deterjan alınma yöntemi ilgili deterjan gözüne gönderilen suyun deterjanı süpürerek suyla birlikte makineye alması esasına dayanmaktadır. Ön yıkama ve ana yıkama deterjan gözlerinden deterjan alınması gerekmektedir. Foto-3‘te deterjan kutusunda yağmurlama delik yapısı görülmektedir.

r7

Bu deliklerin tıkanması su ve deterjan alma etkinliğini azaltacak ve su ve/veya deterjan almıyor arızlarına neden olacaktır.

 

Deterjanın alınması 3 farklı su giriş sistemi ile yapılmaktadır.

1.Üçlü vana bağlantısı

2.Tekli vana ve su yönlendirme sistemi

3.İkili vana ( çarpıştırma yöntemi ile su alma)

r8
Üçlü vana ile su almada ise her gözün vanası ayrıdır.

r9

Üçlü vana bağlantısında , deterjan kutusundaki önyıkama , anayıkama ve yumuşatıcı bölmelerine ayrı ayrı bağlantı yapılmakta ve her bir deterjan bölmesi için bir vana bulunmaktadır. 3’lü su giriş vanası kullanılan makinelerde , sıcak su girişi için ayrıca bir tekli vana kullanılmakta ve ana yıkama bölmesine bağlanmaktadır.
1.Üçlü vana ile soğuk su bağlantısı;

 

2.İkili su giriş vanası ile soğuk su bağlantısı;

İkili su giriş vanalarında kullanılan , deterjan kutularında bölmelerin yerleri diğer kutulardan faklıdır. Bu kutularda 2 vana ile üç farklı bölmeden su alınabilmektedir. Deterjan kutusundaki yollar aracılığı ile , birinci vana çalıştığında su ön yıkama bölmesine , ikinci vana çalıştığında ise ana yıkama bölmelerine gönderilmektedir. İki vana aynı anda çalıştığında , sular orta noktada çarpışmakta ve yumuşatıcı bölmesinden su alınması sağlanmaktadır.

Bu sistemde su basıncının düşük olduğu yerlerde , yumuşatıcıyı ön veya ana yıkama esnasında alma gibi sorunlara neden olabilir. Arıza izlemelerinde bu durum gözden kaçırılmamalıdır.

r10

2.İkili vana ile su alma 2005’ten sonra çoğunlukla kullanılan su alma yöntemidir.Yumuşatıcı gözünden su çarpıştırılarak alınır.1.vana enerjilendiğinde su,aşağıda kırmızı renkle gösterilmiş yolu izleyerek ana yıkama gözünden,2.vana enerjilendiğinde su,aşağıda mavi renkle gösterilmiş yolu izleyerek ön yıkama gözünden ve her 2 vana da enerjilendiğinde ise su,aşağıda hem kırmızı hem de mavi renkle gösterilmiş su yollarını izleyerek,çarpışarak sarı renk ile gösterilen su yolu ile yumuşatıcı gözünden su alınır.İkili vana kullanılan makinelerde yumuşatıcı gözü ortada olmalıdır.

r11

3.Tekli su giriş vanası ve su yönlendirme sistemi ile soğuk su bağlantısı

 

r12

Tekli vana ile su alma mekanik makinalarda su yönlendirme teli kullanılarak yapılan su alma yöntemidir.

r13

Tekli su giriş vanası kullanıldığında , yönlendirme sistemli detarjan kutusu kullanılması gerekmektedir.Su yönlendirme sistemi , program cihazı miline montaj edilmis bir kam ve kama bağlı bir hareket iletme telinden oluşur. Hareket iletme teli detarjan kutusu üstündeki , su yönlendirme sistemini kontrol etmektedir.

Olası Arıza Neden ve Sonuçları:

Basınç ayar  deliği tıkanırsa  diyafram yukarı kalkar ve vana sürekli su alır. Elektrik var  veya  yokken su alma işlemi devam eder. Bu durumda makinede enerji yokken bile su taşması görülebilir.

Basınç kaçırma deliği tıkanırsa, vana hiçbir koşulda su almaz. Makine su almıyor şikayetine neden olur.

0,3 bardan düşük ve 10 bardan daha yüksek basınçlarda vana sürekli su alma, ya da hiç su almıyor arızalarına neden olur.

Elektronik kontrol kartı kullanılan makinelerde , makine öngörülen süre içinde suyunu tamamlayamazsa ( örnek : 30 saniye vana açık , su girişi olmaz ise 1 dakika vana kapatılır. Bu algoritma 2 kez denenir ve sonuçta arızaya karar verilir. , elektronik kart “su kesik” arızasına geçer ve müşteriyi uyarır (Örnek :Durulama ledi yanıp söner).

 

Arıza Kodu: E08 (F08 / H08)

Su almıyor hatası olan bu arıza kodunda,musluk,elektronik kart,vana ve su basınç kontrolleri yapılmalıdır.

Arıza Kodu: E04 (F04 / H04)

Sürekli su alma hatası olan bu arıza kodunda,makine su almayı kesemez.Vananın enerjisinin kesilmediği veya vananın arızalı olduğu durumda karşılaşılacak bir arızadır.

Elektromekanik program cihazı ve  su seviye anahtarı kullanılan makinelerde , makine su seviye anahtarının ayarlı olduğu seviyeye kadar suyunu almaz ise ilerle yapmayacağı için , çamaşır makinesi çalışmıyor şikayetlerine neden olacaktır.

Su giriş adaptörü 

r14

Çift su girişli çamaşır makinelerinin sağlıklı olarak çalışabilmesi için, tek su girişi bulunan ( sıcak su girişi olmayan ) ev / ortamlarda Y su giriş adaptörü kullanılmalıdır.

“Y” su giriş adaptörünün vanaya bağlantı yerinden su sızmaması için lastik conta kullanılmalıdır.

 

 

1 Yorum

  1. Aydınlatıcı bir yazı. ..makinem 3 4 aydır yumuşatıcı almıyordu,en son 4e arıza kodu verdi. Mak.içini açıp filtreleri deterjan yağmurlama sistemini kireç çözücü ile yıkadik. .şimdi makine arıza kodu vermeden çalışıyor ama yumuşatıcı yine alınmamış. ..Samsung marka 2 li soğuk su sistemi dediğiniz sistemli….bide 21 katlı bir aprt.oturuyoruz bi suredir sularda basınç inişli çıkışlı …sorun bundan olabilir mi ne yapmalı. …teşekkür ederim

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz