Süper İletken Kaldıraçlar

0
825

“Super Conductivity Levitation” olarak  söylemek bence daha mantıklı. Çünkü  Türkçe karşılığı anlamını pek karşılamıyor. Bu olayın temeli    “Magnetic Levitation” na dayanıyor.
magnetic_levitation

 

” Manyetik malzemelerin etraflarında oluşan manyetik alanların malzemelerin birbirleri ile etkileşimlerini sağlaması özelliği birçok mühendislik alanlarında kullanılmıştır.  Özellikle günümüzde hızlı tren teknolojisi “Magnetic Lavitation” dur.    Trenin altında büyük elektro mıknatıslar vardır.  Ve tren rayları manyetik malzemelerden yapılmıştır.  Trenin altındaki elektro mıknatıslara istenen yönde ve sıra ile akım verildiğinde tren manyetik özellikteki rayların üzerinde çok az bir sürtünme ile hareket eder. Bu da hem enerjiden tasarruf hem de hızdan kazanç sağlar.

01_train_400x300

 

 

“Superconductivity Levitation” süper iletken malzemeler ile oluşturulan bir “Magnetic Levitation” dur.   Özellikle seramik gibi bazı yarı iletken malzemeler, belli sıcaklığın altına indiklerinde süper iletken olurlar.  Yani yalıtkanlık katsayıları “sıfır”, iletkenlik kat sayıları ise “sonsuz” olur.   Bu durum bilimin çok dikkatini çekmiş tabi. Ve bu konu üzerinde bilim dünyası 1900 lü yıllardan bu yana araştırmalar yapıyor.

Süper iletken malzemelerin en güzel özelliği, iletkenlikleri sonsuz olduğu için, iletken üzerine bırakılan küçük bir elektrik akımı, malzeme içerisinde sonsuza kadar dönemeye devam eder. Yani malzeme etrafında sonsuza kadar bir manyetik alan oluşur. Bu özellik, Emar makinalarında “Permanent magnet” olarak kullanılıyor.

Süper iletken malzemelerin diğer bir önemli özelliği ise manyetik alanı püskürtmeleridir.  Bu özellik süper iletken malzemelerin kaldıraç olarak kullanılması fikrini doğurmuş.   Malzeme, manyetik alanı püskürttüğü için, manyetik alan içerisinde askıda kalıyor.     Yani alan içerisinde sıkışarak kilitleniyor.

220px-EfektMeisnera.svg

 

Şu videoyu izleyince ne kadar fantastik ve güzel bir şey olduğunu daha iyi göreceksiniz;

 

 

Videoda süper iletkenin üzerine bir magnet yerleştiriliyor. Ama sıcaklık ,kritik sıcaklığın altında olduğu için ilk başlarda herhangi bir etkileşim gözlenmiyor.  Daha sonra havuzun içerisine sıvı nitrojen dökülerek sıcaklık 77 Kelvin yani -196 Selsius’a düşürülüyor ve süper iletken özelliği gözleniyor..

 

p10 led panel

YORUM YOK

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here