televizyonTelevizyonun kelime anlamı: tele;uzak, vizyon;görmek, kelimelerinden oluşarak, uzakta olanı görmek şeklinde tanımlanabilir.

Televizyon, verici antenler vasıtasıyla elektrik sinyallerine dönüştürülen görüntü ve seslerini  görüntü ve sese dönüştüren elektronik bir cihazdır.

Televizyonu 1926 yılında John Baird icat etmiştir. Televizyonda görüntü çok küçük ve açık-koyu renklerden oluşan milyonlarca küçük noktadan meydana gelmektedir. Yani bir görüntü (resim) önce bu noktacıklara bölünür, ekranda oluşturulur ve daha bu resimler çok hızlı bir şekilde değiştirilerek (insan gözünün fark edemeyeceği bir hızda) resimlere hareket kazandırılır. Böylece ekranda hareketli bir görüntü oluşur, futbol maçları ve filmler tıpkı gerçekmiş gibi görünür.

Televizyon sisteminde alıcı ve verici iki ayrı grup bulunur. Verici olan aygıtlar televizyon kamerası ve radyo vericileridir, alıcı olan aygıtlarsa televizyon alıcısı ve radyo alıcısıdır. Kamerada ve televizyonda bulunan tüpler ışık enerjisini elektrik enerjisine çevirir, bu elektrik enerjisi radyo dalgalarına dönüştürülerek antenler vasıtasıyla evimize kadar ulaşır, televizyon alıcısı bu elektrik sinyallerini alır ve televizyon tüpünde tekrar ışık enerjisine dönüştürür, böylece televizyonun ekranında görüntü oluşur.

TV yayınları telefon kablosu aracılığıyla daha net izlenebilir, çünkü yayının iletim kalitesi daha yüksektir, parazitlenme gibi olumsuz faktörler bulunmaz.

Her televizyon kanalı belirli bir frekanstan yayın  yapar, VHF band nedir ? VHF band çok yüksek frekans anlamına gelen 30 ile 300 Mhz arası frekans bandını kapsar. UHF band nedir? UHF band Ultra yüksek frekans anlamına gelir ve 300 ile 3000 Mhz arası frekansı kapsar.

Televizyon yayınları belirli tekniklerle yapılır, bunlar NTSC, SECAM VE PAL dır. Türkiye de PAL televizyon yayın sistemi kullanılır. 

Türkiye de ilk TV yayını denemesi İTÜ de 1965 yılında gerçekleştirilmiştir, Ankara televizyonu 1968 yılında yayınlar yapmıştır, Türkiye genelinde TV yayınları 1972 den itibaren gerçekleştirilmiştir, 1990 yılında özel yayınlara izin verilmesiyle özel tv kanalları da yayın hayatlarına başlamışlardır.

Televizyonda Görüntü Nasıl Oluşur?

Floresant kaplı televizyon tüpünde elektronlar çarpışarak ışık oluştururlar, gelen sinyallerin şiddetine göre çarpışma ve dolayısıyla çıkan ışık miktarı da değişir. Sinyal gelmediğinde siyah görüntü oluşur. Renkli televizyonlarda floresant 3 farklı renkteki ışığı oluşturacak niteliktedir ve buna uygun renkte görüntü oluşturur. Bu renklerin bir araya gelmesi ve karıştırılmasıyla ekranda renkli görüntü oluşur, ekranınıza yakından bakarsanız bu küçük renkli noktaları görebilirsiniz. Aslında gördüğünüz tüm renkler yeşil, kırmızı ve mavi renklerin birer karışımıdır. Ekranda oluşan resim çok hızlı bir şekilde değişir ve hareketli olarak görünür, insan gözü saniyede 65 resim çeker, televizyonda bu hızdan daha yüksek hızda resimler değiştiğinden, insan görüntüyü resim olarak değil de hareketli bir şekilde görür.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz