Ana Sayfa Elektronik Öğrenin Bunları Biliyor musunuz? USB ile Kontrol Hakkında Birkaç Not

USB ile Kontrol Hakkında Birkaç Not

0
566

shutterstock_127143536-298x270

  Bu aralar bilgisayar üzerinden usb ile veri alışverişi olayına yoğunlaştım. Sanırım bir çok elektronikçi de bu olayın peşinden gitmiştir ya da gidiyordur.  Araştırmalarım üzerine edindiğim bir kaç önemli notu burada paylaşmak istiyorum.

Öncelikle bilgisayar ile herhangi bir cihazın iletişime geçebilmesi için bilgisayar üzerinde cihazı tanımlayan bir yazılımın olması gerekiyor. Bu yazılımı Visual c# üzerinden seri haberleşme protokolüne ait kütüphaneyi kullanarak yazmak oldukça basit. Bu konu hakkında şu yazıma bakmanızı tavsiye ederim;

http://elektronikhobi.net/index.php?s=visual+c%23

Arayüz programı bu şekilde yazılıyor.  Aslında böyle bir arayüz programını Rs-232 ya da usb girişlerinden herhangi bir tanesini kullanan bir cihaz için de kullanmak mümkün.  Bilgisayarda bulunan LPT(Paralel) ve COM(Seri) portlar aslında sanaldır. Bilgisayarın üzerindeki fiziksel soketlere takılan cihazlar, işlemci ile irtibat kurmak için bu sanal olarak yaratılan Com ve ya LPT portlarını kullanıyorlar.

  IBM uyumlu bilgisayarda PC’nin arkasına birçok part yerleştirilebilmektedir. Bu partlar farklı boyutlarda olabilir. RS-232 konnektöre yapılan bir bağlantı doğrudan herhangi bir sanal Com porta yönlendirilir. Genellikle COM 1, COM 2, RS-232 veya seri olarak belirlenmiştir. Eğer port isimli olarak belirlenmemişse, bağlantı için kullanılacak olan doğru portun bulunması önem kazanır. 

Mikrodenetleyicilerde USB ile iletişimde ise COM portları kullanmanız yine mümkün. Fakat USB ile COM port arasındaki sanal bağlantıyı sağlayacak bir sürücünün yüklenmesi gerekir. Bu ürücü www.Microchip.com adresinde bulunan “Microchip Application Libraries v2009-08-31” kütüphanesi içerisinde mevcuttur. Bu kütüphane içerisindeki “USB Device – CDC – Serial Emulator/inf” klasörü içerisinde bulunan “mchpcdc.inf” dosyası NotePad ile açıldığında içerisinde bulunan VID ve PID değerlerinin kullanılan  değiştirilmesi gerekmektedir. Bunun nedeni, her bir mikrodenetleyici çeşidinin farklı VID ve PID değerlerine sahip olmasıdır. Mesela 18F2550 de  VID ve PID değerleri sırasıyla 0461 ve 0033 olarak değiştirilir.

p10 led panel

YORUM YOK

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here