Elektronikle ilgili bir proje mi yapmak istiyorsunuz? Yeni mi başlıyorsunuz? Öyleyse Arduino tam size göre. Bu yazımızda Arduino nedir? Nerelerde kullanılır? gibi konulara yer vermeyeceğim. Çünkü bunları zaten anlattık:

Elektroniğe başlangıç rehberi

Arduino dersleri

Yukarıdaki linkler aslında çok az bir bilgi içeriyor. Bu yüzden kusura bakmayın.

Bu yazıda Arduino öğrenmek isteyenler için Arduino öğrenmenin kolay yollarını anlatacağım. Başlıklar halinde geçeceğim. (Malum zamanımız sınırlı). Ben arduino öğrenmenin en kolay yolunun Bloklar olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden bu yazıda Arduino Blok Programları veya siteleri üzerinde duracağım. Zaman değerli. Bu yüzden hangi platformu öğreneceğinize karar vermeden önce bu araştırmamı mutlaka iyi okuyun.

1- ArduBlock

ArduBlock Arduino programınız için hazırlanmış bir görsel programlama eklentisi. En iyi tarafı standart Arduino programı ile kullanabiliyorsunuz. Komut hatırlama derdi yok. Komut yerleşiminde hata yapma sorunu olmadan

buykamagrausa.com

, blokları sürükle bırak yaparak kolayca program yazabiliyorsunuz.

ArduBlock gerçekten çok yararlı. Bizim çok yerli ve çok milli son teknolojik, yarı resmi, yarı özgür kurumlarımız neden böyle bir program yapmaz? Neden bunları alıp TR’ye çevirmez? Tablet dağıtmaktan daha karlı bir iş olmasa gerek.

ArduBlock’un nasıl kullanıldığı şurada anlatılmış: Tıklayın!

Ben Ardublock’un kullanımını pek beğenmedim. Bu konuda fazla bir bilginin olmaması yani eksik dökümantasyon da dezavantajı.

2- Minibloq

ArduBlock gibi Minibloq da bir görsel programlaa aracı. Sürükle – bırak ilkesine göre çalışıyor. Farkı Minibloq ayrı bir program. Arduino IDE programı kullanmanıza gerek yok.

Minibloq’un en güçlü tarafı, gerçek zamanlı kod yazımı. Yukarıdaki resimden de görebileceğiniz gibi siz blokları oluştururken, sağda kod aynı zamanda yazılmış oluyor. Bu sayede kodlama bilginizi daha iyi geliştirebilirsiniz.

Kullandığımda pek de hoşuma gitmedi açıkçası. Kodu anlamak, bunun bloklarını anlamaktan daha kolay bence.

3- XOD

XOD için ayrı bir yer ayırmak lazım. XOD diğerleri gibi puzzle blokları ile iş görmüyor. Bunda node denilen düğümler var. Sitelerine bakarsanız örneklerden ne demek istediğimi anlayacaksınız. Hem web tarayıcısı üzerinden hem de programla kodlama yapabiliyorsunuz.

Sitelerinde olması gereken herşey var. Kütüphaneleri var. Dökümantasyon var. Youtube’da dersleri var. Üstelik bir de açık kaynak. Daha ne olsun.

XOD ile ilgili yapılan dersleri inceledim. Kullanımı çok güzel. Ama her modülü bulmak mümkün değil. Örneğin, çizgi izleyen robotta kullanılan QTR sensörünü aradım bulamadım. Yine de bence diğerlerinden daha kolay. Bir sorun da çıkardığı kod yapısının karışık olması. Arduino’ya direk yükleyebiliyorsunuz. Kodu Arduino IDE’ye kopyalayarak da yükleyebiliyorsunuz. Ama koda baktığınızda arduinonun basitliğinden eser yok.

4- Blockly

Google tarafından geliştirildi dersem, sanırım başka bir şey söylememe gerek yok. 5 farklı programlama dilini kullanabiliyorsunuz. Blockly, Arduino’nun da ötesine geçmek isteyenler için ideal. Arduino programlamak için çok da kullanışlı değil. Led vs. donanımlar yok.

ve Diğerleri..

Daha pek çok Arduino alternatifi programlar var.  Bunları daha kısa geçeceğim. Araştırmak size düşüyor:

  • Scratch for Arduino – S4A , Scratch kullanıcılarının mutlaka bakması gereken bir arduino görsel programlama programı.
  • Modkit – Kickstarter’da başarılı bir girişim olarak fon toplayan ModKit, web tarayıcısı üzerinden kullanılıyor. Çok başarılı bir uygulama.
  • Arduino IDE for Atmel Studio – Atmel Studio , Bu arduinonun da ötesinde birşey. Arduino’da kullanılan Atmel çiplerini programlamak için geliştirilmiş. Atmel tarafından geliştirilen bu programa ileri seviye programlama peşinde olanlar bakabilir.
  • mBlock – Yeni çıkan görsel arduino ide’lerinden birisi de mBlock.  Sitelerinde örnek uygulamalar var. Özellikle robot program örnekleri güzel. Mobil kullanılabilirlik de artılarından. iOS ve Andoid uygulamaları var.
  • Embrio – İsmini beğendiğim bu programı açıkçası pek beğenmedim. Real time var ama bana biraz karmaşık geldi.
  • Ardublockly – Google’ın geliştirdiği Blockly’nin altyapısını kullanan güzel bir araç. Görsel arduino programlama aracı.

  • iBlockly – Tamamen açık kaynak olan iBlockly bir github projesi. Google’ın Blockly platformu ile geliştirilmiş.

Daha bunların dışında; Visuino, Grape (Bu akış diyagramı kullanıyor), Programino vb.. birçok platform mevcut.

Bonus bilgi: Size arduino konusunda ek bir bilgi vereyim.  Torrent sitelerinde çok güzel arduino kitapları (ing.) var. Bunları indirip kullanabilirsiniz. Buradan paylaşmak yasal değil. Bu yüzden paylaşamıyorum.

Sizin de tavsiye ettiğiniz bir görsel programlama platformu var mı? Yorum kısmından yazabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz