Bu konumuzda SMS alarmlı, PIR sensör tabanlı hırsız alarm sisteminin nasıl yapılacağını anlatacağız.

Bu devre, PIR sensörü kullanarak  hareketi algılar ve belirlenmiş mobil telefona SMS yollar. Aynı zamanda LCD displayde hareketin meydana geldiği yerin numarası da görünür. Bu devrede 8051 mikrodenetleyicisi PIR sensörü izlemek ve GSM modülü üzerinden SMS yollamak için kullanılıyor.  Hareket algılandığında aynı zamanda bir alarm da çalmaya başlıyor.

PIR sensör.

PIR sensör pasif bir infrared (kızılötesi) sensör çeşididir. Bir kaynaktan gelen IR (infrared) ışını algılamak ve ölçmek için kullanılır. PIR sensörlerde algılama kısmında, Galyum Nitrid denilen bir piroelektrik malzeme kullanılır. Basitçe anlatmaya çalışırsak; PIR sensörü üzerine düşen ışın miktarına bağlı olarak bir elektriksel çıkış üretir. Dışarıda, IR ışınlarını sensör yüzüne odaklamak için, kafes formunda bir fresnel lens kullanılır. PIR sensörünün önünde bir hareket meydana geldiği anda,  PIR sensörünün üzerine düşen IR radyasyon yoğunluğu değişir ve elektriksel bir çıkış üretilir. Sensörün içindeki elektronik devre, değişikliği tespit eder ve çıkış pinini HIGH yapar.  8051 ile PIR sensörünün nasıl kullanıldığını öğrenmek için şu makaleyi okuyabilirsiniz.

pir_sensor_calisma

 

 

GSM Module.

GSM (Global Systems fro Mobile communication) mödülü, içine SİM kart konulabilen ve GSM ağında çalışabilen bir araçtır. Bir çok şey yapabilir: Mesaj gönderebilir, mesaj alabilir, telefon numarasını arayabilir, çağrı alabilir, sesli mesaj alabilir veya gönderebilir, dijital medya gönderebilir. Basitçe, bir GSM modülü, Ağ servis sağlayıcının ve modülün desteklediği bir çok görevi yapabilir.  GSM modülü bir cep telefonu gibi kullanılabilir. GSM modülünün en yaygın kullanımı, bir makinayı uzaktan çalıştırmak, sesli mail göndermek gibi uygulamalardır.

 

 

gsm_modul

 

 

Bu uygulamada kullanılan SIM900A GSM chip’inin 8051 ile nasıl kullanıldığını öğrenmek için şu makaleyi okuyunuz.

 

Elektronik Devre Şeması:

 

8051-hirsiz-alarm-pir

 

 

GSM modülü 8051 ile seri iletişim ile haberleşiyor. GSM modülünün Tx pini mikrodenetleyicinin Rx pinine (pin10) bağlanacak. GSM modülünün Rx pini ise mikrodenetleyicinin Tx pinine  bağlanacak. PIR sensörünün çıkış pini, mikrodenetleyicinin p3.5 pinine bağlanacak. LCD modülünün data pinleri (D0—D7) , mikrodenetleyicinin PORT0’ına bağlanacak.  PORT0’ın her pini 10k dirençle pull up yapılacak. 8051’in port0’ı açık draindir ve internal pull up dirençleri yoktur. bu yüzden ayrıca pull up dirençlerine gerek vardır.Bu uygulamada LCD modül olarak JHD162A kullanılıyor. R4 direnci LCD’nin kontrastını ayarlamak için kullanılır.R5 direnci ise display’in arka ışık ledinin akımını sınırlandırmak için kullanılıyor.

S2 butonu, C11 kondansatörü ve R6 direnci, reset devresini oluşturuyor. C11 butonun yerinde çalışması için(bounce durumu) kullanılır. Butona basarken meydana gelen titreşimleri elemine eder. X1 kristali ve c8,c10 kondansatörleri, saat devresinde kullanılıyor. Seri iletişimin baud rate oranı 9600dür. Bu yüzden kristalin tam olarak frekansı, 11.0592 MHz olmalı.

Mikrodenetleyicinin Port 2,0 kısmı alarmı kontrol etmek için kullanılır. Röle Q1 transistörünün kollektörüne bağlanır. Röle anahtarlandığında oluşacak emf leri ise D5 diyodu by-pass edecektir. Aksi halde geri emf’ler transistörü hatta mikrodenetleyiciyi bile bozar. 12V röle, rölenin normalde açık kontağı ile bağlanır.

 

Program.

 

 

Notlar.

  • GSM modülü piyasada değişik besleme gerilimleriyle bulunur. (12V,9V,5V gibi). Bu devrede 12V DC modül kullanılıyor. Bu yüzden GSM modülünüzü doğru besleme geriliminde kullandığınızdan emin olunuz.
  • Bütün ground uçlarının birlikte kısa devre edildiğinden emin olun. (GSM modül, PIR sensör ve devrenin geri kalanı)
  • Kolay gelsin. Yorum yapmayı unutmayın… 🙂